Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
GRIJS WORDT GROEN 
Max & Moore Amsterdam – Groene gevel met spankabelsysteem. (Beeld: Egbert de Boer)

GRIJS WORDT GROEN 

Groene gevels keren het tij van verdozing op bedrijventerreinen

Groene gevels en daken zijn ontzettend populair. Zowel in de steden als op bedrijventerreinen. “Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun hallen, distributiecentra en silo’s een groene jas te geven”, ziet ook Jennifer Swagers, Marketing Manager bij Carl Stahl. “Bijvoorbeeld om hun duurzaamheidsambities meer zichtbaar te maken voor de omgeving en om de biodiversiteit en leefbaarheid een positieve impuls te geven. Een initiatief dat ook door steeds meer gemeenten wordt gestimuleerd of zelfs verplicht en dat wij van harte ondersteunen. Bijvoorbeeld met onze klimhulpsystemen, waartegen klimplanten gericht omhoog kunnen groeien.”

De Hallen Amsterdam – Groene gevel met spankabelsysteem. (Beeld: Egbert de Boer)

“Onze groene gevels keren het tij van verdozing”, vertelt Swagers. “Bedrijfshallen en distributiecentra zijn vaak vrij saaie blokkendozen, die dankzij onze klimhulpsystemen nieuw elan krijgen. De groene gevel biedt een aantrekkelijk leefgebied voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Bovendien dragen de ‘verticale tuinen’ bij aan een schone lucht en een gezondere leefomgeving, zorgen zij op een natuurlijke manier voor verkoeling en waterretentie en fungeren zij als een extra geluidsbarrière. Niet voor niets nemen steeds meer architecten groene gevels al mee in hun ontwerpen.”

Ruim assortiment klimhulpsystemen

Het assortiment klimhulpsystemen van Carl Stahl omvat verschillende spankabelsystemen en een kabelnetsysteem, waarmee elke gevel vergroend kan worden. Van vrijstaande gevel tot sandwichgevel. “Afhankelijk van de wensen van de architect en eindgebruiker brengen wij de mogelijkheden én randvoorwaarden in kaart”, vertelt Swagers. “Hierdoor kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld bij distributiecentra, waar veelal sandwichpanelen als gevel worden toegepast.” Vaak zijn de sandwichpanelen onvoldoende sterk om in te verankeren. “Daarom wordt in veel gevallen gekozen voor een verankering aan de draagconstructie binnen. Ook is het mogelijk om aan de buitenzijde een staalconstructie te voorzien waaraan vervolgens de spankabels of kabelnetten komen.” 

Distributiecentrum Ara Almelo – Natuurscherm met kabelnetten. (Beeld: Hans Morren)

Klimhulp voor een duurzame gevel

De kabelnetten van Carl Stahl worden met name toegepast bij grote (gevel)oppervlaktes, wanneer een dichtere begroeiing gewenst is of wanneer grote(re) overspanningen gemaakt moeten worden. “Ook bieden onze kabelnetten uitkomst wanneer niet in de gevel geboord mag of kan worden, maar een al dan niet vrijstaand hekwerk gewenst is”, aldus Swagers. “Het RVS kabelnet vormt dan een mooie klimhulp voor slingerplanten en kan tevens dienen als hekwerk. Onder andere het natuurscherm voor distributiecentrum Ara in Almelo vormt een prachtig visitekaartje hiervoor. Met een afmeting van maar liefst 1 kilometer lang en 15 meter hoog wordt dit het grootste ecologische natuurscherm dat tot op heden in Europa gerealiseerd is.”

In opdracht van STELLAR DEVELOPMENT en Heembouw heeft Carl Stahl 10.000 m2 aan RVS kabelnetten geproduceerd, geleverd en gemonteerd voor het natuurscherm van
distributiecentrum Ara. Gekozen is voor een maaswijdte van 200 mm en een kabeldiameter van 2 mm, waarmee exact de juiste groene dichting gerealiseerd wordt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details