Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Grote rol voor vezelcement panelen. Wonen met Allure in Leidsche Rijn 

Grote rol voor vezelcement panelen. Wonen met Allure in Leidsche Rijn 

In Utrecht Leidsche Rijn, vlakbij het centrum en direct aan het spoor staat Allure; een karakteristiek en industrieel vormgegeven appartementencomplex met 60 huur- en koopappartementen en een half verdiepte parkeergarage van twee lagen. Allure is ontworpen door Klunder Architecten en valt op door zijn zwarte bakstenen gevels, in combinatie met een metallic gouden ‘televisiekader’ en opvallend frisgroene gevelbekleding van Swisspearl vezelcement panelen.

De verdiepingen zijn duidelijk leesbaar.

Klunder Architecten heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen van woontorens en zette haar handtekening onder spraakmakende projecten zoals DUIN in Almere, de Homerustoren in Almere, Hogekwartier in Amersfoort en Gare du Nord in Amsterdam. Aan het spoor van Utrecht Leidsche Rijn ontwierp zij naast Allure ook Amulet en een groot gedeelte van de laagbouwwijk daarachter. 

“Allure is onderdeel van het hoogbouwdeel aan de spoorzone. In het ontwerp is niet alleen rekening gehouden met de naastgelegen gebouwen, maar ook met de manifestatie richting het spoor”, vertelt Paul Cardinaal, projectarchitect bij Klunder Architecten. “In dit project hebben we samengewerkt met de gemeente Utrecht en haar supervisor, die als metafoor een vlinder gebruikte. Conform de fladderende beweging van de vlinder moesten de gebouwen verschillende hoogtes krijgen, met hier en daar extra hoogteaccenten. In ons ontwerp heeft dit onder meer geleid tot het tv-kader, dat met kop en schouders voor de rooilijn uitsteekt. Maar ook tot verspringende entreepuien, setbacks in de zijgevels, telbare verdiepingen en een trapsgewijze opbouw vanaf de achterliggende laagbouw richting het spoor.”

De frisgroene Swisspearl vezelcement panelen vormen een aantrekkelijk contrast met de zwarte bakstenen aan de buitenzijde.

Geluidsluw binnengebied

Met de ligging aan het spoor moesten de appartementen in het hart van het gebouw beschermd worden tegen het treingeluid, vertelt hij. “Hiervoor maakten we slim gebruik van de U-vorm van het gebouw. In plaats van een buitenruimte aan de spoor-/voorzijde, is een binnengebied gecreëerd aan de geluidsluwe achter- en zijzijde. 

Waar nodig, zijn glazen schermen toegepast, waardoor bewoners optimaal wooncomfort ervaren.”

Wauw-effect

Voor het kleurgebruik heeft Klunder Architecten met name gekeken naar hoe de hoogbouw zich onderling verhoudt. “Op basis hiervan is gekozen voor een stevige, donkere tint”, aldus Cardinaal. “De gevels zijn opgetrokken in zwart metselwerk. Om de grote gebaren echt uit het gebouw te laten knallen, zijn we daarnaast op zoek gegaan naar een robuust materiaal, dat we zowel in het tv-kader als in het binnengebied (de galerij) konden toepassen. Een frivole metallic gouden omlijsting trekt direct de aandacht van passerende reizigers, terwijl een speelse kozijnverdeling en frisgroene Swisspearl vezelcement panelen een aantrekkelijk contrast vormen met de zwarte bakstenen aan de buitenzijde. De Swisspearl panelen zorgen bovendien voor een wauw-effect in het binnengebied. De bijzondere groene kleur brengt hierbij de nodige verzachting.”

Dankzij verschillende plaatmaten zijn de verdiepingen duidelijk afleesbaar.

Doorschijnend en expressief

“In het verleden hebben wij de Swisspearl vezelcement panelen al veelvuldig toegepast in projecten”, vertelt Cardinaal. “We beschikken bovendien over uitgebreide documentatie over alle producten en kleuren, waardoor we goed en snel een keuze konden maken. Met name de robuustheid van het materiaal, in combinatie met het brede kleuraanbod, heeft in dit project overtuigd. Gekozen is voor Carat panelen, die zich onderscheiden door een doorschijnend en licht gepigmenteerd oppervlak. Een lichte vlam geeft de panelen bovendien duidelijke expressiviteit. De platen zijn door en door gekleurd, waardoor naden niet extra geaccentueerd worden. Alle aandacht gaat naar de panelen als geheel.” In totaal is ongeveer 1.070 m² aan Carat panelen toegepast. Voor het tv-kader en het binnengebied zijn zoveel mogelijk hele platen gebruikt. “Fijnmazige plaatnaden zorgen hierbij voor de gewenste horizontaliteit en ritmiek.”

Brandklasse B

“De gevelpanelen van Swisspearl zijn binnenkort met een Categorie 1 productkaart te vinden in de Nationale Milieudatabase en beschikken op zichzelf over brandklasse A2”, vertelt Dennis Schoonemeijer, projectconsulent bij Swisspearl. “In combinatie met de isolatie en gevelconstructie voldoen de Carat panelen in het Allure project aan brandklasse B, op basis van NEN-EN 13501-1. Vanwege de windlast zijn de panelen in het tv-kader bevestigd met schroeven, die in de kleur van de panelen zijn gespoten. In het binnengebied, waar minder windhinder is en waar bewoners dichter langs de panelen lopen, is gekozen voor mechanische bevestiging. Hierdoor konden de panelen sneller gemonteerd worden. Dankzij verschillende plaatmaten zijn de verdiepingen duidelijk afleesbaar.”

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Allure
  • Locatie: Utrecht Leidsche Rijn
  • Architect: Klunder Architecten
  • Vezelcement gevelpanelen: Swisspearl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details