Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Het dak van de toekomst
Aan de basis van de dakpan ligt de bekende en gewaardeerde R.16 grootformaat dakpan van PREFA, die het dak een sobere, strakke en elegante uitstraling geeft.

Het dak van de toekomst

Energieopwekking en design komen samen in revolutionaire solar-dakpan

Als gevolg van de stijgende energieprijzen en de toenemende druk om duurzamer te wonen en leven, kiezen steeds meer woningeigenaren voor zonnepanelen. “Hoewel dit energetisch een logische investering is, zijn zonnepanelen veel architecten nog een doorn in het oog”, weet Tom Vanhandenhove, Area Sales Manager bij PREFA. 

De revolutionaire dakpan gaat zeer stijlvol op in het daklandschap. Bovendien is het rendement van de solar-dakpan vergelijkbaar met een PV-opbouwsysteem.

“De panelen doen immers afbreuk aan het doordachte ontwerp en karakter van de woning. Ténzij voor de solar-dakpan van PREFA wordt gekozen. Onze revolutionaire dakpan gaat zeer stijlvol op in het daklandschap. Bovendien is het rendement van de solar-dakpan vergelijkbaar met een PV-opbouwsysteem. Daarmee slaan we twee belangrijke vliegen in één klap en wordt duurzaam wonen ook mooi wonen”, zo vervolgt Tom.

Dakpan en solarsysteem in één

De aluminium solar-dakpan van PREFA gooit al twee jaar hoge ogen op de Oostenrijkse markt. Sinds begin dit jaar is de solar-dakpan ook beschikbaar in Duitsland, in 2024 gevolgd door België, Nederland en Luxemburg. Tijdens Architect@Work mochten architecten al even kennismaken met het bijzondere dakpanontwerp, dat de kracht van de zon op een ongekende manier benut. 

“In plaats van traditionele zonnepanelen bovenop het dak te plaatsen, is ons innovatieve systeem ontworpen voor naadloze integratie in het daklandschap”, benadrukt Vanhandenhove. 

“Elke dakpan is voorzien van geavanceerde zonneceltechnologie, die het aanwezige zonlicht direct omzet in bruikbare elektriciteit. En dat terwijl het traditionele uiterlijk van de woning behouden blijft!” 

De aluminium solar-dakpan kan geïntegreerd worden in verschillende dakstijlen en configuraties. “Wij ondersteunen architecten en woningeigenaren graag met een technische voorbeschouwing en tekening. Vervolgens staan onze deskundige installatiepartners in voor de vakkundige installatie, zodat bewoners onopvallend en zonder gedoe kunnen genieten van álle voordelen die energieopwekking uit hernieuwbare bronnen met zich meebrengt.”

Lage energiekosten, hoge duurzaamheid

De solar-dakpan biedt een verhoogde energie-efficiëntie, door gedurende de dag optimaal gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie, vertelt Vanhandenhove. “Hierdoor kunnen bewoners profiteren van lagere energiekosten én een verminderde ecologische voetafdruk, terwijl zij tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst. De solar-dakpan is zeer duurzaam en bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden, zoals hevige regen, wind en hagel. De hoogwaardige materialen en de robuuste constructie zorgen er bovendien voor dat het dak uitstekend bestand is tegen de tand des tijds.”

Sober, strak en elegant

Aan de basis van de dakpan ligt de bekende en gewaardeerde R.16 grootformaat dakpan van PREFA, die het dak een sobere, strakke en elegante uitstraling geeft. De solar-dakpan van 70×42 cm (lxb) is verkrijgbaar in zwart of antraciet en gaat haast onzichtbaar op in het PREFA totaalsysteem, waarvan ook de PREFA accessoires voor dakafwatering, sneeuwbescherming, dakbeveiliging en randafwerking deel uitmaken. Hierdoor worden functionaliteit en esthetiek naar een nog hogere niveau getild. 

Marktleider in aluminium dak-, gevel- en totaalsystemen

PREFA ontwikkelt, produceert en distribueert al 77 jaar aluminium dak-, gevel- en totaalsystemen en heeft zich ontwikkeld tot marktleider in Europa. Met het complete productaanbod kan de buitenschil van een eengezinswoning, wooncomplex, kantoor of industriegebouw volledig op maat worden uitgevoerd. De diverse componenten, zoals dak, gevel, afwatering en accessoires zijn perfect op elkaar afgestemd. Zowel technisch als esthetisch, waardoor een harmonieus gebouwontwerp ontstaat.

Dat PREFA zich bewust is van haar duurzame verantwoordelijkheid, bewijzen haar producten én bedrijfsvoering. In navolging van het solar montagesysteem en de solar-dakpan wordt bijvoorbeeld gestreefd naar een hoog percentage recyclebare verpakkingen. 

“Sinds 2020 wordt 100% van onze productie ingevuld met duurzame energie zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa”, vertelt Vanhandenhove. “Bovendien kunnen wij een uitstekende afvalbalans vermelden: 51% gaat naar recycling, 38% wordt materieel teruggewonnen, 5% wordt thermisch gebruikt en 6% wordt verwijderd in een afvalverwerkingsinstallatie. Zo keert maar liefst 89% van onze afgevoerde materialen terug in de circulaire productie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details