Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Intelligent bouwsysteem toegepast bij Financial Plaza

Intelligent bouwsysteem toegepast bij Financial Plaza

Financial Plaza, één van de kantoorpanden van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam, krijgt een nieuwe voorkant. Het gebouw wordt grootschalig gerenoveerd als onderdeel van de ING-campus, waarbij een nieuw hoofdkantoor wordt gebouwd en meerdere kantoorpanden in Amsterdam Zuid-Oost worden opgeknapt.

Als gevelbouwer van ondoorzichtige geveldelen, pakt Leebo Intelligente Bouwsystemen deze klus op. Het bedrijf staat bekend als enthousiast en creatief waarbij het realiseren van spraakmakende architectuurconcepten op een hoogwaardig niveau centraal staat. Aan het woord is Jan Couwenberg, hoofd calculatie/verkoop bij Leebo Intelligente Bouwsystemen. Hij vertelt dat het ‘out of the box’ denken regelmatig resulteert in zeer innovatieve oplossingen.

zuidgevel-in-aanbouw-kopieren

Prefab maatwerk mét behoud van ontwerp. Dát is het intelligente bouwsysteem van Leebo.

 

Prefab maatwerk mét behoud van ontwerp

“Onze projecten zijn altijd maatwerk,” vertelt Couwenberg, “daarom werken we als totaaloplosser graag vanaf de ontwerpfase samen met opdrachtgever, architect en aannemer.” Couwenberg constateert dat de markt schreeuwt om prefab oplossingen. “Ook wij hebben een sterke prefab-neiging maar om het ontwerp van de architect maximaal te raken, leveren wij maatwerk in een prefab-jasje. Denk bijvoorbeeld aan de LeeBrick oplossing: een bakstenen afwerking waarbij niet gemetseld hoeft te worden. Overigens is dat niet in dit project toegepast.”

detail-zuidgevel-kopieren

Detailfoto zuidgevel Financial Plaza: Gevelspecifiek maatwerk met LeeFrame en LeeBond van Leebo.

 

Typisch Leebo-project

“Voor project Financial Plaza zijn we door aannemer Dura Vermeer benaderd. Zij kennen onze manier van denken en bouwen en vonden dit een typisch Leebo-project. Samen met atelier PRO architekten, Dura Vermeer en ons team hebben we in vier stappen een gevelsysteem ontwikkeld. Vanaf schetsblokniveau hebben we een mock-up gebouwd in onze werkplaats waar alle partijen enthousiast over waren. De mock-up bleek een goed visueel eindmiddel waarmee eventuele kritische vraagstukken meteen beantwoord konden worden: what you see is what you get.”

Gevelspecifiek maatwerk

Er is gekozen om de basismaterialen van het LeeFrame en LeeBond te gebruiken en daar de gevelspecifieke maatwerkelementen van te maken. LeeFrame, het lichtgewicht, constructief staalframe dat Leebo zelf ontwikkelde diende als basis voor de gevelbekleding. “Dit systeem is bedacht om als verbeterd alternatief te dienen voor de huidige prefab bouwmethodieken zoals houtskeletbouw of prefab beton. Voor de gevelbekleding zelf is gebruik gemaakt van het dunne LeeBond sandwichpaneel: zeer duurzaam en laat zich makkelijk verwerken waardoor de mogelijkheid ontstaat om complexe, esthetische gevels te bekleden.”

west-gevel-kopieren

Westgevel Financial Plaza.

 

3D scan

“Dankzij onze ver doorgevoerde BIM-systemen, hebben we de oplossingen naar aanleiding van de mogelijkheden en onmogelijkheden bij deze gevel in kaart gebracht. Zo is de constructie ontstaan waaruit de gevel is opgebouwd.” Couwenberg vertelt dat het gebouw tot betonskelet gestript is en er met de aannemer een 3D-scan gemaakt is. “We vinden het heel erg belangrijk om de voorengineering in het bouwteam zo goed mogelijk aan te pakken. Zo tackle je in een vroegtijdig stadium nog eventuele uitdagingen en kun je hier en daar nog wat bijschaven qua bouwtoleranties. Gelukkig viel dat alles heel erg mee, maar ‘better safe than sorry’, toch?”

Dynamische gevel met dieptewerking

Er is veel tijd gaan zitten in het optimaliseren van de volledig nieuwe gevel. “Bij zo’n dynamische gevel met veel dieptewerking, wil je voorkomen dat er hinder ontstaat door weerspiegeling. We hebben er alles aan gedaan om de lichtinval op het material goed uit te laten pakken. Daar zijn wel een paar stappen voor nodig geweest met de lakadviseurs.” Maar Couwenberg is trots: “Ja, het is ons met het hele bouwteam gelukt om de gewenste uitstraling te bereiken en te voldoen aan het verwachtingsbeeld van de opdrachtgever. Toepassing van de juiste materialen en een goede voorbereiding zijn daarbij cruciaal geweest. Je wilt tenslotte dat zo’n gebouw het referentieniveau van de opdrachtgever weerspiegelt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details