Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Klimaatbeheersing met zonwering
De combinatie van binnen- en buitenzonwering zorgt voor een lager energieverbruik.

Klimaatbeheersing met zonwering

Zonwering is niet alleen nodig om de zon te weren, maar speelt ook een belangrijke rol bij klimaatbeheersing. Warema, fabrikant van zonweringen, is hier groot pleitbezorger van en ondersteunt professionals hierbij.

Warema specialiseert zich in ZonLichtManagement. Algemeen directeur van Warema Nederland Roelof Roezema: “Zonwering helpt om het klimaat in een pand te beheersen. Dit is steeds belangrijker geworden sinds de invoering van BENG. Wij hebben hier ervaring mee opgedaan en kunnen professionals bijstaan om BENG 1, het terugdringen van koelen en verwarmen, toe te passen. Dankzij binnen- en buitenzonwering kan de airco later aan in de zomer en de verwarming later aan in de winter.”

Binnen naar buiten halen

Eén van de paradepaardjes van Warema is de lamellenoverkapping Lamaxa. “Dit product speelt een belangrijke rol bij de combinatie van het binnen- en buitenleven. Wij merken dat mensen nu het hele jaar door investeren in zonwering.” 

De lamellen van minimalistische ontworpen Lamaxa L 70 kunnen niet alleen kantelen, maar ook schuiven. “In een Nederlands vakantiepark installeren wij de Lamaxa 125 keer. We merken dat steeds vaker gekozen wordt voor deze luxe oplossing. Het is een populair product omdat je de beleving van buiten combineert met beschutting.” 

Zonwering helpt om het klimaat in een pand te beheersen.

Daarnaast is Lamaxa natuurlijk waterdicht en kan deze van tal van extra’s worden voorzien, zoals besturing per afstandsbediening of WMS-app en Klimatronic weersafhankelijke besturing. Daarnaast zijn geïntegreerde dimbare led-verlichting, warmtestralers, geïntegreerde zipscreens, glazen schuifwanden en een geïntegreerd buitenstopcontact mogelijk. 

Warema werkt aan vele projecten, met elk zijn eigen uitdagingen. “We zijn nu bezig met een project aan het IJ in Amsterdam: wij installeren screens bij een uniek gebouw dat straks middenin het water staat. Er is dus veel planning nodig, om te zorgen dat de screens geplaatst worden voordat het water dit onmogelijk maakt. Een goede samenwerking met aannemer Ballast Nedam is cruciaal. Daarnaast staat het gevelwerk deels naar voren, als een soort piramide waar de zonwering tussen moet. Ook dit is uitdagend.” Voor elk project geldt dat Warema zo vroeg mogelijk aan tafel wil zitten met de architect. “Dan kunnen we de wensen in kaart brengen en kijken hoe we dit kunnen bereiken. Vanuit de tekeningen maken we een ontwerp. We meten dit nog na als het pand gebouwd is. Logistiek speelt een steeds grotere rol, omdat steeds meer binnenstedelijk gebouwd wordt, met kleinere bouwruimten. Hoe eerder we mee kunnen denken, hoe beter.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details