Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Licht: vierde dimensie van architectuur
Erco Lighting in een vergaderruimte. (Beeld: Axel Groß)

Licht: vierde dimensie van architectuur

Erco Lighting is gespecialiseerd in architecturale verlichting. Het familiebedrijf produceert zijn producten in Duitsland, maar heeft wereldwijd kantoren in 55 verschillende landen. Als geen ander weet Erco hoe je een verhaal vertelt met verlichting; hoe het juiste licht de sfeer in de ruimte en het welzijn van zijn bezoekers beïnvloedt.

Commercieel verantwoordelijke voor Erco Nederland, Ruud Schellings: “Er ontstaat steeds meer vraag naar kwalitatieve kantoorverlichting. Daar heeft Erco Iku voor ontwikkeld. Iku downlights en wallwashers zijn de juiste armaturen voor iedereen voor wie Human Centric Lighting meer betekent dan alleen maar tunable white. Iku verbindt de filosofie van op de waarneming gerichte verlichting van ERCO met een zeer hoge efficiency. Visual comfort, dimbaarheid, verticale verlichting en ja, ook tunable white maken Iku tot de juiste keuze. Iku Work downlights voldoen aan de vereisten voor verlichting van werkplekken op kantoor conform de norm EN12464.”

Een werkomgeving ziet er anders uit dan voorheen en vraagt om andere lichtoplossingen. (Beeld: CarlaAtley)

Efficient visual comfort als strategie in de kantoorverlichting

ERCO beschouwt licht als de vierde dimensie in de architectuur. “Het is onze missie om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij en de architectuur. Dat doen wij doordat onze lichtoplossingen een kwalitatief hoogwaardig, op het visual comfort gerichte werkomgeving scheppen en tegelijkertijd voldoen aan de hoogste eisen voor een gering stroomverbruik met inachtneming van de natuurlijke hulpbronnen. De basis daarvoor is het efficiënt visual comfort (EVC). Onze strategie waarmee wij duurzame planningsuitgangspunten en innovatieve product technologieën naadloos samenvoegen. Wij hebben vijf kwaliteitskenmerken geformuleerd om deze veeleisende taak te implementeren.”

De verdeling van de ruimte in zones door goed afgeschermde verlichting.

Kwalitatieve lichtplanning

“Het feit dat de actuele kantoorplanning de medewerker met zijn specifieke werkzaamheden en individuele behoeften in het middelpunt plaatst, vraagt om een nieuwe uitgangspunt voor kwalitatieve lichtplanning. Al ruim een halve eeuw werkt ERCO met dit idee: door de verdeling van de ruimte in zones door goed afgeschermde verlichting, gericht uitgelijnd op individuele taakgebieden, komt dit uitgangspunt tot zijn recht. Tegelijkertijd wordt op die manier voldaan aan alle vereisten voor een gering stroomverbruik.” 

Verticale verlichting

“Verticale vlakken bepalen tot 80% de ruimtelijke waarneming van de mens – en vormen daardoor onze interpretatie van lichtsterkte veel sterker dan licht op horizontale vlakken. In de omgeving van de werkplek op kantoor vergroot verticale verlichting het visual comfort aanzienlijk, doordat deze de contrasten tussen monitors met achtergrondverlichting en de visuele omgeving compenseert, en zo voorkomt dat de ogen vermoeid raken. In de representatieve zones van een kantoorgebouw zorgt deze voor een uitnodigende, royale uitstraling van de ruimte.” 

In ongebruikte ruimten kan licht worden gedimd of uitgeschakeld. (Beeld: Dirk Vogel)

Effectieve lichttechniek

“Efficiënte en precieze optische systemen maken pas verlichting mogelijk die is verdeeld in zones. Om alleen die vlakken te verlichten die de mens nodig heeft voor de waarneming, biedt ERCO binnen een armaturenfamilie gespecialiseerde lichtverdelingen aan. Ook bij plafondinbouwarmaturen kunnen ontwerpers op die manier kiezen uit tot en met vijf verschillende karakteristieken. Daardoor is de verlichting met ERCO zeer doelmatig en efficiënt.” 

Intelligent regelen

“ERCO biedt met zelfontwikkelde bedrijfsapparatuur interfaces voor verschillende regeltechnologieën, bijvoorbeeld DALI. Op kantoor maakt dat de inzet van bewegingsdetectoren mogelijk om licht in ongebruikte ruimten te dimmen of uit te schakelen. Om lichtscènes afhankelijk van het beschikbare daglicht te kunnen oproepen, kunnen schemerschakelaars of daglichtsensoren worden geïntegreerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details