Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Met absolute precisie verlichten. Panden laten spreken
Cappella della Sindone. (Beeld: Renato Begnoni)

Met absolute precisie verlichten. Panden laten spreken

Voor PERFORMANCE iN LIGHTING is licht de grondstof én de inspiratiebron. Sinds 40 jaar ontwikkelt het bedrijf verlichting voor professionele toepassingen. De veelzijdige Tyk+ serie is één van de laatste toevoegingen aan het aanbod. 

Het gebouw van Volvo in Veldhoven. (Beeld: Jaap Lotstra)

PERFORMANCE iN LIGHTING is een internationale groep met zijn wortels in Colognola ai Colli, Provincie Verona, Italië. De productie vindt hier plaats, maar ook in Duitsland, België en de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 700 medewerkers verdeeld over de verschillende filialen. Accountmanager Jeroen Appelhof: “Wij bieden een combinatie van Italiaans design en zelf ontwikkelde technologie onder meer op het gebied van lenzen.” 

Alle producten van het merk PERFORMANCE iN LIGHTING zijn ontwikkeld, ontworpen en gemaakt in de eigen fabrieken, en worden hier ook vrijwel allemaal geassembleerd.

Het Warmte Service gebouw spreekt in de avond. Foto: Jaap Lotstra.

Architecturale Tyk+ 

Appelhof vertelt dat het een drukke tijd is: “We merken dat veel uitgestelde of vertraagde projecten door het gebrek aan grondstoffen nu allemaal uitgevoerd worden, het moet nú gebeuren.” 

PERFORMANCE iN LIGHTING blijft altijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe armaturen. Een voorbeeld hiervan is de Tyk+ serie, waarvoor het bedrijf in 2021 een Reddot Award ontving. De schijnwerper zorgt voor effectieve architecturale verlichting in buitenruimtes. 

Visserij monument, verlicht met armaturen van Performance in Lighting. (Beeld: Jaap Lotstra)

“De Tyk+ stelt de ontwerper in staat horizontale en verticale vlakken met absolute precisie te verlichten en licht en schaduw gericht te doseren. Van een klein accent op de gevel of bij een boom, tot grote vlakken of accenten bij een groot pand. Van heel weinig vermogen tot heel behoorlijk. Het leuke van Tyk+ is dat er ook een grondspotversie van beschikbaar is met dezelfde eigenschappen, de Cricket+.” 

Er is een ruim aantal lichtkleuren beschikbaar in RGBW en DALI DT8 tunable white (TW).

Toen de Warmteservice Groep haar nieuwe pand in Gouda compleet ontmantelde en opnieuw opbouwde, werd gekozen voor de verlichting van PERFORMANCE iN LIGHTING. “Voor het hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij eerder alle binnenverlichting geleverd, bij dit nieuwe pand was de gevelverlichting belangrijk om het bedrijfspand te laten spreken in de avond.” 

Dolman Techniek uit Gouda was verantwoordelijk voor de elektrische installatie. Voor de gevels is gekozen voor verschillende soorten armaturen, OMBRA, TYK+ 20, TYK+ 30, Cricket+ 15 en SHIELD+1. De KREOS is gemonteerd op de masten aan de zijkant van het pand. “Collega’s zijn ter plaatse geweest om lichtberekeningen en plannen te maken en natuurlijk om advies te geven. Een pand uitlichten kan heel eenvoudig, of je kunt specifieke accenten zoals mooi metselwerk of ornamenten benadrukken, Tyk+ is daar erg geschikt voor.”

Duurzaamheid vanaf het ontwerp

Het doel van PERFORMANCE iN LIGHTING is om geavanceerde verlichtingsarmaturen te ontwerpen die niet alleen energie besparen maar ook duurzaam zijn. “Al onze armaturen zijn voor een groot percentage recyclebaar. De meeste zijn gemaakt van aluminium en glas, materialen die goed te recyclen zijn, de kunststof armaturen maken we van één soort kunststof om dit te vergemakkelijken. We zijn hier al vanaf het ontwerp mee bezig en gebruiken bij de productie ook al gerecyclede materialen. Voor duidelijkheid naar onze klanten hebben wij besloten om al onze producten van een intern label te voorzien waarin elke fase, van ontwerp tot afzet, vermeld wordt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details