Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Met licht gebouwen tot ware kunstobjecten maken
Ruim 300 meter aan RGBW-lichtlijn die een dragende constructie aanlicht. Hierdoor lijkt het gebouw te zweven. Kleur en helderheid zijn volledig programmeerbaar.

Met licht gebouwen tot ware kunstobjecten maken

“In combinatie met optiek en communicatieprotocollen kunnen we bijna eindeloos lichtcreaties maken. Als het moet creëren we een complete lichtshow.”

Cleary is een verlichtingsbedrijf en biedt complete oplossingen voor het aanlichten van onder andere gebouwen, bedrijfspanden, kerken en bruggen. Van Twist: “We maken installaties met statisch wit licht, waarmee we elementen van oudere architecturale gebouwen uitlichten; mooi en warm licht. Maar ook gekleurde en gepixelde oplossingen met iedere dag een ander effect; oranje lichtlijnen tijdens Koningsdag, rood tijdens Valentijnsdag en op gewone werkdagen in de bedrijfskleuren. Met licht leggen wij de nadruk op kenmerken van gebouwen. We werken hierbij met verlichtingsarmaturen van verschillende A-merken en we verzorgen de complete oplossing van lichtontwerp tot en met installatie en programmering. Wij laten met licht ’s avonds de contouren van een pand zien.”

Kennis is één van de speerpunten van Cleary. “Wij investeren vooral in licht-technische zaken en onderwerpen zoals lichtsturingen, software en de communicatieprotocollen tussen verlichtingsarmaturen. Wij kennen de omgevingsfactoren; zijn er storingsgevoelige elementen die de apparatuur hinderen, dan vraagt het namelijk om een alternatieve oplossing. We hebben alles in huis, schakelen snel en onze klant heeft één aanspreekpunt.”

286 armaturen in de leuningen en handrails; op maat gemaakt, ontwikkeld en geïnstalleerd. (Beeld: Jordy Leenders)

De eigenaar van een hotelketen informeerde naar de mogelijkheden om zijn hotel in Rotterdam te belichten. “Wij maken opnames van het pand en bekijken de opties. Onze lichtontwerper visualiseert het uiteindelijke effect en met een aantal voorstellen gaan we verder in gesprek. Met het gekozen ontwerp gaan we aan de slag. We regelen het van Atot Z; van ontwerp tot installatie en indien gewenst, ook het onderhoud.”

De weersomstandigheden, maar ook de locatie, bepalen de mate van het onderhoud. “Het hoofdkantoor van KPN, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam, ligt in de haven en aan het water. Het kan daar op een winterdag erg guur zijn. We hebben een installatie gemaakt en daarbij onderhouden wij de ruim 1.500 verlichtingsarmaturen; we controleren de bekabeling en connectoren. Zo blijft een lichtinstallatie altijd in topconditie.”

Van Twist: “We merken dat architecturale verlichting vaak wordt gezien als een extraatje. Zonde! Wij willen – als het gaat om verlichting – graag vanaf de beginfase meekijken bij renovatie- en nieuwbouwprojecten. We helpen in het vergunningstraject, waarmee we qua wet- en regelgeving de plannen goed dichttimmeren. Als onze klant groen licht krijgt, dan gaan we aan de slag. Dat doen we steeds onder het motto; elk gebouw verdient ook ‘s nachts mooie verlichting.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details