Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Ondanks nieuwe wet- en regelgeving blijft onbeperkte ontwerpvrijheid mogelijk’

‘Ondanks nieuwe wet- en regelgeving blijft onbeperkte ontwerpvrijheid mogelijk’

Dit betekent dat woningtoegangsdeuren in woongebouwen ook aan die nieuwe regels moeten voldoen. Daarnaast is er de verplichting dat al deze deuren zelfsluitend met een (vrijloop)deurdranger worden uitgevoerd. “Het zijn terechte nieuwe regels”,  stelt Marco van den Hoven, commercieel directeur bij Kegro Deuren. “Het gaat immers om veiligheid en betrouwbaarheid. Maar, dat wil niet zeggen dat we het esthetische aspect vergeten. Integendeel zelfs!”

Het oog wil immers ook wat. “Niemand wil ten aanzien van de deuren een klinische uitstraling. Design en functionaliteit behoren altijd hand in hand te gaan. En dat is ook van deze tijdgeest: bewoners willen zo veel mogelijk hun eigen stempel en dus hun eigen identiteit in de deuren terugzien. En, architecten gaan voor hun eigen signatuur. Gelukkig maar. En dat blijft ook zo in de nieuwe wet- en regelgeving. De ongekende ontwerpvrijheid bij de Kegro deuren blijft dan ook onverminderd staan. Niets hoeft standaard te zijn.”

Volgens Van den Hoven kan er in de ontwerpfase – door de architect – nog steeds volop gespeeld worden met de modellen en de mogelijkheden. “Een deur mag beeldbepalend zijn. Maar wel met veel esthetiek. Het is de basis geweest voor de introductie – eerder dit jaar – van onze nieuwe brand- en rookwerende deuren.”

“Ja, inderdaad: brand- en rookwerend. Want vanzelfsprekend geldt ook bij ons dat de prestatie van de deur natuurlijk de basis is. Er zal door ons geen enkele concessie worden gedaan aan belangrijke actoren zoals niet alleen de brand- en rookwerendheid, maar ook de geluidsdemping, de isolatie en de stabilisatie van de deur. Simpel dus: een deur is en blijft een deur. Maar daarna komt onmiddellijk de esthetische vrijheid. Men is daarvoor bij Kegro aan het juiste adres.”

Van den Hoven legt uit dat de keuze aan modellen en uitvoeringen zeer ruim is. “Dat geldt zowel voor de Kegro brand- en rookwerende deuren als ook voor de vlakke of massieve deuren met de EW-30 en EW-60 classificatie voor houten kozijnen, met en zonder zij- of bovenlichten. Daarnaast zijn uiteraard de luxe designmodellen met sierlijsten, designgroeven, opdikkingen en bossing-panelen op aanvraag ook mogelijk.  Natuurlijk kunnen de deuren worden afgewerkt met een top dekkend 3K coatingsysteem, zelfs in meerdere kleurcombinaties op één deur, een HPL toplaag of een blank gelakte eiken of mahonie edelfineer.”

“Het spreekt voor zich dat alle buitendeurmodellen worden geleverd onder GND garantie”,  zegt Van den Hoven. “Daarmee staan we zichtbaar voor onze kwaliteit op basis van de prestatie die we gewoon móeten leveren.”

Als hem wordt gevraagd wat de trends zijn qua design, dan is hij helder. “We zien weer een toename van afgelakte deuren en verschillende kleurcombinaties op één deur. Ook is er een stijgende vraag naar edel fineerdeuren met een blanke afwerking. Voorbeelden zijn uiteraard beschikbaar. En verder is er een groeiende behoefte aan het personaliseren van deuren. Deze geven immers toch wat extra glans aan de vaak anonieme gebouwen die er zijn. Ik ben er van overtuigd dat de architecten daar dan ook hun kans kunnen grijpen. Alles is mogelijk. En zoals al gesteld, maar niet onbelangrijk: dat kan zónder concessies te doen aan de belangrijke nieuwe veiligheidsnormen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details