Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Ontwerpvrijheid voor de gevel
Frager Facade biedt veel creatieve vrijheid.

Ontwerpvrijheid voor de gevel

Unieke façade dankzij magnetische bevestiging

Harinck staat natuurlijk bekend vanwege de veelzijdige Frager deuren. Op Polyclose toonde het bedrijf echter een hele nieuwe productgroep, de Frager Facade gevelbekleding.

Hoe is het nieuwe product ontstaan? Volgens general manager Franck De Munster is dit eigenlijk heel eenvoudig. “Het begon klein. Een klant die bij ons een voordeur aanschafte, vroeg of wij zijpanelen konden leveren waar een videofonie in geplaatst moest worden. Wij gingen die uitdaging aan monteerden dit met het magnetische Magnetude systeem.” 

Hier werd volgens De Munster zeer enthousiast op gereageerd. “Tot nu toe werden gevelsystemen veelal verlijmd. Dit zorgt voor problemen, onder meer omdat lijm gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Ons magnetische systeem is dit niet en kan bij nacht en ontij geplaatst worden. Vastklemmen, droogtijden, ze zijn allemaal verleden tijd.”

De aluminium buitenplaat wordt via magnetische werking op het gevelkader gemonteerd.

Onzichtbare montage zonder lijm

Na het succesvolle experiment besloot het bedrijf profielen te ontwikkelen waarmee volledige gevels bekleed kunnen worden, dit systeem werd gepatenteerd. “De gevelkaders worden op maat aangeleverd en op de ondergrond vast geboord. Elk materiaal volstaat, steen, hout of isolatiemateriaal. Daarna wordt de inliggende aluminium schaduwvoeg, plint of hoek in het gevelprofiel geschoven en kan er een volgend gevelkader worden gemonteerd. De aluminium buitenplaat, tevens op maat geleverd, wordt via magnetische werking op het gevelkader gemonteerd. Gevels en sectionaalpoorten worden zo met een onzichtbare bevestiging gemonteerd zonder gebruik van lijm of siliconen.”

Volgens De Munster biedt Frager Facade veel voordelen voor gebruikers. “Architecten zijn verticale latjes in allerlei verschijningsvormen wel zat. Daarnaast kunnen verlichting, videofonie panelen en dergelijke erg eenvoudig in de panelen worden verwerkt. Tussen de gevelbekleding en de ondergrond is voldoende ruimte om dit te doen. Ook het maken van gaatjes en hierachter het monteren van de ledverlichting is mogelijk.” 

De panelen zijn er in allerlei maten, tot een maximum van 3 bij 1,5 meter, de standaard hoogte van een gevel. De gekozen afwerking kan doorgetrokken worden naar de deur of garagepoort.

Grote creatieve vrijheid

“Op Polyclose toonden we de vele mogelijkheden, zoals het spelen met verschillende materialen. Keramiek, natuursteen of spiegels kunnen ingewerkt worden in de deuren en gevels. Er is dus enorm veel ontwerpvrijheid, denk ook aan groene gevels. We ontdekken zelf bijna wekelijks nieuwe mogelijkheden. De architect heeft alle vrijheid bij het ontwerpen van een aluminium gevelbekleding. De combinatie van vlakke aluminiumplaten met inliggende schaduwvoeg, strakke binnenhoek- en buitenhoekoplossingen, laten een hedendaagse en minimalistische vormgeving toe.”

Het werken met Frager Facade bespaart volgens De Munster vanwege het magnetische systeem tijd en is ook duurzamer. “Er wordt geen lijm gebruikt en de panelen kunnen individueel vervangen worden als dat nodig is. Daarnaast zijn alle onderdelen recyclebaar. Dat geldt niet alleen voor ons aluminium, maar ook voor ander plaatmateriaal. Veel van onze klanten leveren niet alleen ramen en deuren, maar nemen er ook gevels bij. Ze zullen er heel blij mee zijn dat ze het zelfde systeem kunnen doortrekken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details