Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Sandwichpaneel met 100% recyclebare PIR isolatiekern is op de markt’
Productieafval van FALK Bouwsystemen wordt opgeslagen om circulair te worden verwerkt.

‘Sandwichpaneel met 100% recyclebare PIR isolatiekern is op de markt’

Vanuit de gedachte van het circulaire bouwen gedachte zoeken producenten continu naar mogelijkheden om de grondstoffen verder te reduceren en productieprocessen te verduurzamen. Een goede ontwikkeling, volgens Patrick van Haaften, Marketing Manager bij FALK Bouwsystemen, al lost dit de problemen na de gebruiksfase niet op. CradleCore® brengt hier verandering in.

“Waar de staalplaten van de sandwichpanelen in hoogovens worden gesmolten en opnieuw als grondstof in de keten worden ingebracht, belandt de PIR isolatiekern in de meeste gevallen op de stort, waar het materiaal eindeloos blijft liggen. Een zorgelijke ontwikkeling, die wij in samenwerking met ons zusterbedrijf InSus hebben ondervangen. Vanuit de filosofie dat onze aarde geen onuitputtelijke bron van grondstoffen is, hebben wij flink geïnvesteerd in het circulair maken van onze isolatiekern. En met succes, want afgelopen jaar hebben we ons eerste sandwichpaneel met 100% recyclebare PIR isolatiekern geïntroduceerd. Het paneel is te bestellen onder de naam CradleCore® en is ontwikkeld zonder in te leveren op technische kwaliteit. Met een kerndikte van 160 mm kan zelfs een brandclassificatie EI60 worden behaald!”

Materialenpaspoort

Medio februari hoopt FALK het materiaalpaspoort van CradleCore® gereed te hebben. “Dan worden niet alleen de prestaties van onze isolatiekern bevestigd door een onafhankelijk, gecertificeerd platform, maar kunnen architecten en eindgebruikers ook appels met appels vergelijken”, aldus Van Haaften. Het materiaalpaspoort is aan te vragen via FALK en wordt opgenomen in de Nationale Milieudatabase. “CradleCore® beschikt over een zeer lage schaduwprijs, die zo’n 40% lager is dan de nu gangbare sandwichpanelen. Hierdoor wordt een zeer gunstige MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) mogelijk én maken gebouweigenaren goede kans op bijvoorbeeld de MIA\Vamil G6100 of D6101 subsidies.”

Onderbouwde herkomst van materialen

Om maximale impact te kunnen maken, is het belangrijk dat alle leveranciers van FALK de visie op duurzaamheid en circulariteit omarmen, benadrukt Van Haaften. “Wij zijn slechts een onderdeel van de productieketen, daarom toetsen we al onze leveranciers op de herkomst van hun materialen.”

End-of-life terugnamegarantie 

Inmiddels zijn al veel bedrijfshallen voorzien van de CradleCore®-panelen. “In opdracht van de gebouweigenaren zelf of naar het ontwerp van de architect, maar altijd vanuit een intrinsieke motivatie”, besluit Van Haaften. “Alle CradleCore®-panelen worden geleverd inclusief de end-of-life terugname- of terugkoopgarantie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details