Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Sensoren met eigentijdse uitstraling en subtiel design
Niko detector – ceiling – P40 M40 – wit.

Sensoren met eigentijdse uitstraling en subtiel design

Slimme lichtsturing voor comfort en energiebesparing

Design en gebruiksgemak gaan bij Niko hand in hand. Dat dit voor het, met awards bekroonde, schakelmateriaal geldt, is algemeen bekend. Dezelfde filosofie past het bedrijf toe in de detectorenlijn. Hiermee biedt Niko opnieuw slimme oplossingen die het dagelijkse leven makkelijker maken.

“Van oudsher richtten we ons voornamelijk op de technische groothandel en de installateur”, zegt Manager Projects, Boudewijn Hoekstra. “Sinds een jaar of tien zijn er ook steeds meer contacten met de bovenkant van de bouwkolom. Een team van adviseurs is beschikbaar voor projectontwikkelaars, gebouweigenaren en architecten. Voor hen kunnen detectoren een belangrijk product zijn. Detectoren meten daglicht en beweging. Dit is essentieel voor slimme lichtsturingen. Het uitdoen van lampen wordt makkelijk vergeten, maar een sensor weet wel wanneer een lamp aan of uit kan. Daarnaast kan de sensor elke rij armaturen afzonderlijk dimmen, afhankelijk van het beschikbare daglicht. Dit voegt comfort toe, maar scheelt ook in energieconsumptie.”

Niko wil met zijn detectoren een simpele oplossing bieden voor zowel de gebruiker en de gebouwbeheerder als de installateur. “Mensen kennen ons van het schakelmateriaal. Echter, Niko nam al lange tijd geleden een Deens en een Zwitsers bedrijf over met veel kennis van sensoren en lichtsturingen. Niko Denemarken is marktleider op dit gebied. Slimme lichtsturing in kantoren, scholen en ziekenhuizen is daar vanzelfsprekend. In Nederland is dat echter nog niet het geval.” 

De detectoren worden gekenmerkt door Niko design.

Hier wil Niko nu dus verandering in brengen. Naast schakelmateriaal en smart home oplossingen ligt de focus vanaf nu ook op de detectoren. Het bedrijf gaat zich in eerste instantie richten op kleinere en ‘mid-sized’ kantoren en daarnaast op scholen, winkels, horeca en de zorg.

Simpele oplossing bieden voor zowel de gebruiker als installateur

“Dit is voor Niko in Nederland een nieuwe business en nieuwe uitdaging. We werken daarom nauw samen met onze experts op dit ontwerp vanuit  Denemarken en ons Niko hoofdkantoor in België.” 

De nieuwe melderserie bestaat uit een complete serie bewegings- en aanwezigheidsmelders. “Zij hebben een eigentijdse uitstraling en een subtiel design, waardoor ze vrijwel naadloos in het plafond passen en in elk interieur. Zo kunnen onze klanten één serie gebruiken voor alle detectoren in een project.”

De detectoren passen vrijwel naadloos in het plafond.

Om het gebruiksgemak te verhogen zijn de detectoren snel en eenvoudig in gebruik te nemen. De montage gebeurt met een draai-klik systeem, zonder klemveertjes. Het configureren vindt plaats met de Niko Detector Tool app. “Dit is prettig voor zowel de gebruikers als de installateur. De installateur of gebouwbeheerder kan eenvoudig door het gebouw lopen en de lichtsturing bijstellen. De instellingen van de sensoren kun je naar een cloud omgeving sturen, zodat er altijd een back-up aanwezig is.”

De Niko detectoren kunnen aangesloten worden op gebouwbeheerssystemen, of met elkaar communiceren via het Dali communicatieprotocol. Hoekstra: “Onze lijn werkt al bij enkele armaturen en een sensor. Deze is dus ideaal voor kleinere kantoren.” 

De detectoren worden ook in de zorg toegepast. “Zo hebben we verzorgingstehuizen ingericht met dynamische lichtsturing, die het ritme van dag en nacht volgt. Voor dementerende ouderen is dit erg belangrijk. Overdag is er veel en helder licht, als het tijd is om te gaan slapen wordt het licht automatisch gedimd.”    

In het Deense Aalborg leggen de arbeiders de laatste hand aan het nieuwe ziekenhuis, het New Aalborg University Hospital. De installateur heeft hier 2500 eenheden van de nieuwe Niko detector met SnapFit-functie geïnstalleerd. De installatie overtrof alle verwachtingen en gebeurde dubbel zo snel als gedacht, met minimale inspanning en maximale probleemoplossing. 

“Ze zijn veel eenvoudiger en sneller te installeren dan detectoren met veerklemmen. Het duurt zelfs minder dan één minuut om een detector te plaatsen”, zegt Emil Jakobsen, een installateur bij Bravida.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details