Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Spectaculoos speculoos
In de kleurrijke eetruimte kan je rustig genieten van de lekkernijen.

Spectaculoos speculoos

In een drukke winkelstraat, vlakbij de Grote Markt van Brussel, heropent Maison Dandoy haar grondig gerenoveerde winkel. “Het creëren van een topbeleving staat hier centraal, niet het verkopen van zo veel mogelijk koekjes en speculoos”, klinkt het. Ook de verlichting van Kreon past perfect binnen dit concept.

De Grote Markt van Brussel heeft een sterke aantrekkingskracht op toeristen van over de hele wereld, met op kop het fraai gotisch stadhuis uit de 15e eeuw. Dit betekent dat het in de omliggende straatjes vaak een drukte van jewelste is. Maison Dandoy, bekende Belgische fabrikant van koekjes en speculoos, heeft in een van die straatjes een mooi winkelpand. Tijdens de coronapandemie en de lockdown zette Maison Dandoy in op een grondige renovatie ervan. Het resultaat is een visueel aantrekkelijke en uitnodigende winkel en brasserie, een ontwerp van interieurvormgever Erwin De Muer. Kreon, eveneens Belgisch, nam de verlichting op zich.

Bakmagie beleven

Het creëren van een echte koekjes- en speculoosbeleving, daar gaat Maison Dandoy voor met haar winkel in de Karel Bulsstraat. Het hoekgebouw, origineel drie kleine oude huisjes die vroeger al tot één geheel werden versmolten, werd grondig gerenoveerd en kreeg een volledig nieuwe inrichting. Beleving staat centraal, dus werd het atelier op het gelijkvloers zichtbaar gemaakt voor het grote publiek. Iedereen kan hier de bakmagie bewonderen. Aangezien dit atelier zo verlicht is om de werkzaamheden goed te doen verlopen, treedt het meteen op als een baken van licht in het bewust iets donkerder gehouden winkelgedeelte. Daar gaat alle aandacht uiteraard naar de toonbank. Ook opvallend: de volledig op maat gemaakte pendelversie van het Nuit-profiel. Deze volgt volledig de afmetingen (zes meter lang) en vormgeving (hoek van 145°) van de toonbank.

Het Nuit-profiel volgt volledig de afmetingen en vormgeving van de toonbank.

Op en top Belgisch

Op de eerste en tweede verdieping van het Maison Dandoy-pand bevindt zich het tearoomgedeelte waar klanten rustig kunnen genieten van de lekkernijen. Ze bereiken deze tearoom via een monumentale trap die duidelijk zichtbaar is voor iedereen binnen en buiten. “Waar je eerder een toonbank of een zithoek verwacht, plaatst interieurvormgever De Muer de trap, vervaardigd uit Belgisch natuursteen”, leert Kreon ons. “Deze renovatie is een op en top Belgisch project geworden. Middenin de lockdown kwam het ‘Buy local’-idee bovendrijven. We geven hier een eigen interpretatie van dat idee en hopen dat daar nog leuke samenwerkingen uit voortvloeien.”

Producten

Het Nuit-profiel boven de toonbank volgt volledig de afmetingen en de vormgeving ervan en is dus helemaal op maat gemaakt. Naast de pendelversie bestaan in deze familie ook een opbouwprofiel en een trimless inbouwmodel. Kreon voorziet één of meerdere ledmodules van 7W, aantal en positie ervan zijn vrij te kiezen, die dan voor het nodige licht zorgen. De Holon 40 opbouwspot vervult in het verlichtingsplan van Kreon ook een belangrijke rol. Zo worden in de etalages, gemonteerd op een 48V track, enkele Holon 40 met spotbundel ingezet om de aandacht te vestigen op enkele producten. In de winkelruimte zélf zorgen enkele Holon 40 opbouwspots met een ‘wide flood’ bundel, steeds per twee geplaatst, voor algemene verlichting. Kreon: “De atelierruimte kreeg eigenlijk een lichtplan op zich, de functie van de ruimte is dan ook helemaal anders. Erubo-opbouwspots zorgen hier voor adequate verlichting van de werkplekken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details