Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Brandveiligheid in de breedste zin van het woord
Nullifire-producten worden geadviseerd bij renovatie in hoogbouw. (Beeld: Shutterstock)

Brandveiligheid in de breedste zin van het woord

Met de bouwoplossingen die Tremco CPG levert wil het bedrijf de complexe uitdagingen oplossen waar architecten, aannemers, ontwikkelaars en vaklui mee te maken hebben. “Wij kunnen daarin een cruciale rol vervullen. Niet alleen met onze producten voor firestopping en brandwerende staalcoatings, maar ook met een gedegen advies aan de architect en de aannemer”, vertelt Mark Vink, Business Unit Manager Fire Protection bij Tremco CPG Benelux.

Het thema brandveiligheid is voor elk ontwerp essentieel. Tremco CPG biedt hiervoor verschillende oplossingen met het merk Nullifire. Steeds vaker wordt echter gezocht naar een combinatie met het merk illbruck in de gevelaansluitingen, om aannemers en architecten te voorzien van geïntegreerde oplossingen. 

“Onze merken kom je op dezelfde bouwplaats tegen”, zegt Mark. “Met illbruck luchtdichting en Nullifire brandwerende afdichting zijn wij al jaren marktleider in Nederland. In combinatie met de producten van onze andere merken, waaronder de naadloze vloersystemen van Flowcrete, bieden we op deze manier een totaaloplossing voor ieder project.”

De toepassing van illbruck FM 330 Elastic Foam Pro in combinatie met het nieuwe Nullifire FJ204 Brandwerend Afdichtingskoord.

Mark vervolgt: “Wij worden regelmatig ingeschakeld tijdens de ontwerpfase. Dan delen wij onze kennis en denken we mee over oplossingen voor eventuele knelpunten. Door middel van ons ‘vijf stappenplan’, van ontwerpfase, projectadvies, begeleiding, eindcontrole tot aan de laatste stap, productgarantie, kunnen wij het totale pakket voor onze rekening nemen. Uiteindelijk wordt alles samengevat in een digitaal dossier voor de hoofdaannemer. Dit doen wij onder meer met ons concept ‘Verduurzamen Bestaande Bouw’. Hierbij draait het om het ontzorgen van beheerders, corporaties en aannemers tijdens (groot) onderhoud, woningverbetering, woningverduurzaming en renovatie.” 

Waarom zou de architect zich al bezig houden met de brandveiligheid? “Wij zien dat de architect verantwoordelijk is voor de detaillering van een ontwerp en dat dit op het gebied van brandveiligheid beter kan. Regelmatig benadert een aannemer ons voor advies en ontdekken wij dat er verkeerde producten zijn voorgeschreven. Brandwerend purschuim is bijvoorbeeld niet getest tussen hout op hout aansluitingen, terwijl wij dit in diverse details tegenkomen. De architect kan het hele traject soepeler laten verlopen door al eerder bij ons aan te kloppen voor advies op maat.” 

Architecten kunnen ondersteuning krijgen van Nullifire’s passieve brandbeveiliging specialisten en hebben toegang tot de BIM-bibliotheek van Tremco CPG. 

Met de duurzame 600ml-worstverpakkingen verminder je plastic afval.

Nieuwe aansluitingen vragen om andere oplossingen

In de veranderende bouw is steeds meer vraag naar brandwerende afdichtingen van HSB gevelelementen, aldus Mark. “Voor een aansluiting tussen beton en beton zijn veel producten te vinden, maar in nieuwbouw en renovatie wordt steeds meer voor HSB gekozen. Uiteraard hebben wij hier ook testen mee gedaan. Zo hebben wij onlangs de combinatie van illbruck FM 330 Elastic Foam Pro getest met het nieuwe Nullifire FJ204 Brandwerend Afdichtingskoord. Dit is uitstekend geschikt als elastische brandwerende afdichting en aantoonbaar luchtdicht rondom HSB elementen door een afwerking van een illbruck luchtdicht membraan. Wij gaan dit als één systeem aanbieden.”

Met het concept ‘Verduurzamen Bestaande Bouw’ ontzorgt Tremco beheerders, corporaties en aannemers.

Een ander belangrijk product is de Nullifire FS704 Brandwerende Hybride Kit. Deze is geschikt voor het afkitten van HSB elementen, in combinatie met hout of beton, om zo een luchtdichte en brandwerende combinatie te realiseren. “De hybride kit is gecertificeerd volgens de hoogste emissie-eis, EC1Plus. Natuurlijk blijft elk project anders, dus geven wij graag advies over de correcte afdichting. Er zijn behoorlijk wat producten die wij kunnen adviseren, afhankelijk van het type voegaansluiting.”

Volgens Mark is Tremco CPG altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen in de bouw, die elkaar in hoog tempo opvolgen. “Sinds de grote brand in Londen in 2017 (Grenfell Tower) wordt steeds strenger gekeken naar de opbouw van de gevel, en terecht! Er wordt ook steeds vaker voor nieuwe of duurzamere materialen gekozen, zoals CLT (Cross Laminated Timber) voor de vloeren en wanden. 

De vraag die dan gesteld moet worden is: hoe gaan we dit brandwerend afdichten als dat bij elkaar komt? Aan ons de taak om snel antwoord te geven op deze vragen. Wij voelden de druk om zo snel mogelijk goed geteste producten te leveren. Er zijn al diverse succesvolle testen uitgevoerd met CLT.”

Bij hoogbouw vormen brandoverslag en branddoorslag naar het bovengelegen brandcompartiment een hoog risico, zeker voor verminderd zelfredzame personen. “Wij hebben al diverse producten die hierbij van nut zijn, zoals de hybride kit. Daarnaast introduceren we snel firebarriers in de Benelux. Firebarriers zijn bedoeld om branduitbreiding via de spouw te voorkomen.”

Tremco CPG is onderverdeeld in de merken illbruck, Flowcrete, Nullifire, Vandex, TREMCO, Dryvit en Nudura. Met deze merken biedt het bedrijf producten en diensten voor voegafdichting, verlijming, isolatie, passieve brandbeveiliging, vloercoating, dakafdichting en betonbescherming.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details