Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Brandveiligheid is MÉÉR dan slechts het aantal slachtoffers’
Joric Witlox: “Verbeterstappen zijn altijd nodig.”

‘Brandveiligheid is MÉÉR dan slechts het aantal slachtoffers’

Voldoen aan Bouwbesluit is moeilijk: toch pleit BBN voor méér     

Als we in Nederland precies zouden ontwerpen en bouwen zoals het minimaal zou moeten gaan volgens het Bouwbesluit,  dan zouden er nog minder slachtoffers zijn en minder branden overslaan naar de buren. Om dit te realiseren wil belangenorganisatie Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) in 2024 – samen met haar stakeholders – nog meer bijdragen aan bewustwording van brandveiligheid. Want… het Bouwbesluit schiet op punten eigenlijk tekort. Voorzitter Joric Witlox zegt hierover: “Wij komen in 2024 met een richtlijn die aangeeft hoe er moet worden omgegaan met producten die uitstekende resultaten haalden bij testen maar die in praktijk toch net even anders toegepast werden.”

Joric: “Denk bijvoorbeeld aan een brandwerende deur die tijdens het werk wordt aangepast. Kun je ‘zomaar’ een brandwerend glas erin monteren? Nee, dat kan dus niet. Een ander voorbeeld: zo hebben kort geleden onze leden een mooie deur en een beglaasde wand getest, andere leden testten een steenachtige of sandwichwand. Beide delen zijn afzonderlijk getest op brandveiligheid maar de samenvoeging daarvan niet. En dan kun je je dus afvragen: is de optelsom nog wel brandwerend genoeg? Tijdens onze ledenvergadering van 19 oktober jl. hebben we daarom een werkgroep met de naam ‘Toon het maar aan’ opgericht die een richtlijn over ‘deskundigen-beoordelingen’ wil formuleren. Met andere woorden: laat zien waarop je het oordeel van brandveiligheid baseert.”

Nevenschade

“Brandveiligheid zou eigenlijk meer moeten zijn dan het voorkomen van slachtoffers”,  zo vervolgt Joric. “Natuurlijk is iedereen blij als ernstige ongelukken tot het verleden behoren. Maar met onze richtlijnen willen we ook nevenschade voorkomen. Zoals bijvoorbeeld het afsluiten van snelwegen als er een brand in de buurt woedt. Maar bedenk ook eens dat ca. 60% van de bedrijven die brand heeft gehad, binnen 2 jaar failliet gaat omdat klanten uitweken naar concurrenten. Die komen niet zo maar terug. Bedrijven die volledig afbranden, zo vernam ik laatst, zullen binnen twee jaar failliet gaan! Kortom, door hier bovenop te zitten kunnen we veel meer nevenschade in de samenleving voorkomen.”

Volgens Joric is het formuleren van een richtlijn ten aanzien van de ‘deskundigen-beoordelingen’ niet de enige ambitie voor 2024. “Een andere, inmiddels zeer bekende actie die we jaarlijks doen is het werken aan- en het uitgeven van een publicatie waarmee we bouwend Nederland willen helpen inzicht te krijgen in mogelijke issues en oplossingen. Deze publicatie – ‘Essentiële Controlepunten Brandveiligheid’ (ECB) – geven we jaarlijks uit in samenwerking met Brandweer Nederland en Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland. Het redactieteam zit vol met experts. En, daarmee voldoen we ook aan onze doelstelling om kennis te delen zodat we kunnen voldoen aan het Bouwbesluit.”

“Toch denk ik dat we het in vergelijking met andere landen redelijk goed doen”,  zo besluit Joric. “Maar er zijn altijd verbeterstappen nodig. Het probleem zit ‘m niet zozeer in de producten die worden toegepast. Echter, wil je je gebouw kunnen blijven gebruiken dan moet je veel méér doen dan alleen beslissingen nemen op Bouwbesluit-niveau. Het Bouwbesluit zal weliswaar applaudisseren als er (gelukkig) géén slachtoffers zijn gevallen als een gebouw na een brand instort. Maar het is niet voldoende: we moeten al die ongewenste nevenschade ook zien te elimineren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details