Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Circulaire kunststof kozijnen van 100% gerecycled materiaal
De renovatie van de tweede flat in uitvoering.

Circulaire kunststof kozijnen van 100% gerecycled materiaal

Van idee naar realiteit, steeds een stapje verder in duurzaamheid

De ultieme circulaire keuze. Het ReFrame profiel van profine, het bedrijf achter kunststof kozijnenmerk K-VISION, staat synoniem voor een volledig gesloten materiaalkringloop. Voor de productie worden geen nieuwe fossiele grondstoffen aangewend. Elke gerecycleerde gram kunststof vermindert het gebruik van minerale olie en energie. Bovendien wordt flink bespaard op transport en bijbehorende CO2-uitstoot, terwijl het circulaire kozijnprofiel over exact dezelfde technische eigenschappen beschikt als een ‘virgin’ profiel. Dat dit door de markt gewaardeerd wordt, bewijzen de vele partnerbedrijven, die sinds de introductie in 2020 resoluut voor ReFrame hebben gekozen.

Een bedrijf dat mede aan de wieg stond van ReFrame, is het Noord-Hollandse familiebedrijf Schipper Kozijnen. “Onze relatie gaat al meer dan 40 jaar terug”, vertelt Hoofd Verkoop Zakelijke Markt Jappe Dekker. “Als kozijnfabrikant stellen we onze kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien steevast samen uit K-VISION profielen. Wanneer speciale oplossingen gewenst zijn, denkt profine actief met ons mee. Bovendien zijn we nauw betrokken bij ontwikkelingen en innovaties. ReFrame is hier een mooi voorbeeld van.”

ReFrame in project Wheermolen-Oost in Purmerend.

Duurzaamheid en circulariteit

Het zaadje voor ReFrame werd in 2018 gelegd, tijdens een bedrijfsbezoek met DOOR architecten aan de profine-fabriek in Berlijn. “DOOR architecten zet net als profine en Schipper Kozijnen hoog in op kwaliteit, duurzaamheid en circulariteit”, aldus Dekker. “Zo hebben we in het verleden diverse kunststof kozijnen van profine een tweede leven gegeven in het bedrijfspand van DOOR architecten in Amsterdam. Sindsdien sparren we regelmatig over deze thema’s. Hoe mooi zou het zijn om – naast één op één hergebruik – ook te werken met gerecycled materiaal? Bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe kozijnen?” 

Doel van het bezoek aan de profine-fabriek was met name om de architecten mee te nemen in het kunststof kozijntraject, vertelt hij. “Wat is ervoor nodig om een speciaal profiel of speciale kleur te maken? En welke circulaire mogelijkheden zijn er al?”

Eerste projecten

“In onze fabriek is een speciale afdeling ingericht, waar profielen worden voorzien van onze revolutionaire proCoverTec kleurcoating”, vertelt Remco van Overdijk, technisch-commercieel accountmanager bij profine Nederland. 

“Tijdens het bedrijfsbezoek van Schipper Kozijnen en DOOR architecten werden profielen behandeld met een gerecyclede kern. Met een vraag van de architecten over de mogelijkheid om ook volledige kozijnprofielen van gerecycled materiaal te maken, begon een interessant innovatie- en testtraject.” 

Dekker: “We hebben grote aantallen monsterstukken laten ontwikkelen en beoordeeld, om te ontdekken of 100% gerecycled materiaal ook technisch haalbaar is. Wat betekent dit voor de productie en montage? En hoe komt het kozijn er in dit geval uit te zien? We hebben diverse mock-ups gemaakt en gedeeld met o.a. DOOR Architecten, aannemer Hemubo en woningcorporatie Intermaris. Bijvoorbeeld voor de renovatie van vier flatgebouwen in de wijk Wheermolen-Oost in Purmerend. De proefstukken werden zeer enthousiast ontvangen. Omdat dit project nog in de tenderfase verkeerde echter, hebben we als pilotproject 105 appartementen op het Osdorpplein in Amsterdam gerenoveerd, in samenwerking Hemubo en woningcorporatie Stadgenoot. Intussen zijn ook de eerste twee flats in Purmerend uitgevoerd met het circulaire ReFrame profiel. Een derde flatgebouw volgt binnenkort.” 

In de flatgebouwen in Purmerend zaten al kozijnen van Schipper Kozijnen en profine. Van Overdijk: “Deze kozijnen zijn en worden na veertig jaar verwijderd en hoogwaardig gerecycled, waardoor de keten volledig wordt gesloten.”

Intussen zijn de eerste twee flats in Purmerend uitgevoerd met het circulaire ReFrame profiel. Een derde flat volgt binnenkort.

Zeer stabiel

“Door te kiezen voor 100% gerecycled materiaal veranderen de technische eigenschappen niet noemenswaardig, met uitzondering van de UV-bestendigheid”, vertelt Van Overdijk. “Om dit te ondervangen en de gebruikelijke hoogwaardige eigenschappen en lange levensduur te garanderen, worden de profielen rondom behandeld met proCoverTec. Voor een juiste en eenvoudige verwerking en montage van de profielen, hebben we samen met Schipper Kozijnen mogelijke optimalisaties geïnventariseerd. Ook met betrekking tot de productsamenstelling.” 

Dekker: “Aanvankelijk liepen de basiskleuren van het gerecyclede kunststof flink uiteen, maar inmiddels zijn dergelijke ‘opstartuitdagingen’ slim ondervangen. ReFrame heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het profiel nu zeer stabiel is.” 

Van Overdijk: “Inmiddels zijn de kozijnprofielen op de gebruikelijke wijze door de productie te leiden. Het circulaire profiel beschikt bovendien over exact dezelfde technische eigenschappen als een ‘virgin’ profiel, terwijl fors bespaard wordt op grondstoffen, transport en CO2-uitstoot.”

Volledig gesloten materiaalkringloop

Anno 2022 hebben steeds meer opdrachtgevers, architecten en aannemerspartijen oog voor duurzaamheid en circulariteit. Niet verwonderlijk, volgens Dekker, want onze grondstoffen worden steeds schaarser. Bovendien levert circulair bouwen een belangrijke bijdrage aan de reductie van onze afvalberg én CO2-uitstoot. 

“Als organisatie gaan we hierin mee, door oude kunststof kozijnen zorgvuldig te demonteren. Glas, panelen, kozijnen en hang- en sluitwerk worden met zorg gescheiden voor hergebruik of recycling.” 

Van Overdijk: “Kozijnen en hang- en sluitwerk worden opgeslagen in een 40m3 profine afvalcontainer. In onze fabriek in Berlijn worden de oude kozijnen vervolgens verwerkt tot granulaat, dat we opnieuw als grondstof inzetten. Datzelfde geldt voor zaagafval en reststukken uit de kunststof kozijnproductie. Bij profine wordt geen kunststof vezel weggegooid of gedowngraded; een échte ‘closed loop’ dus.”

De kaderprofielen en tussenstijlen werden de afgelopen jaren nog wel geproduceerd van 100% virgin materiaal, vertelt Van Overdijk. “Voor eind dit jaar brengen wij ook hier verandering in. Dan zijn beide profielen ook leverbaar met een gerecyclede kern, waardoor meer dan 50% van het profiel uit gerecyclede content bestaat. Zo gaan we steeds een stapje verder in duurzaamheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details