Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De gevel als energiesysteem

De gevel als energiesysteem

De perfecte intermediair tussen buiten- en binnenklimaat 

Isolatie van de gevel houdt de warmte beter binnen, waardoor het wooncomfort verhoogt en de energierekening flink naar beneden gaat. De woning krijgt als het ware een extra jas, die in de zomer ook helpt tegen oververhitting. “Door ook de balkons van een extra schil te voorzien, worden deze voordelen naar een nóg hoger niveau getild”, weet Ivar Homma, Managing Director van Solarlux. “Bovendien kunnen bewoners in het voor-, hoog- én naseizoen profiteren van extra woon- en leefruimte.”

“De opgave voor energiebesparing in de bouw is enorm”, weet Homma. “Bijvoorbeeld als gevolg van de nieuwe BENG-eisen en de Green Deal aanpak, die de uitstoot van gebouwen flink moet reduceren. Onze nieuwe Proline T en Proline T Mega balkonbeglazingen spelen hier perfect op in, omdat heel eenvoudig een dubbele gevel gerealiseerd kan worden.” 

De balkonbeglazing van enkel glas zorgt voor een zogenaamde ‘tweede huid gevel’, waarbij de brede spouwruimte dient als isolatiebuffer. “In combinatie met de beweegbare glaspanelen is bovendien de ventilatie geborgd. De transparante dubbele gevel vormt de perfecte intermediair tussen buiten- en binnenklimaat en maakt gebruik van de door de zon opgewarmde lucht, als onderdeel van een energiebesparend concept.”

Solarlux balkonbeglazing in project Stories in Amsterdam.

Van starre gevel naar dynamisch energiesysteem

Solarlux weet uit eigen ervaring welke voordelen een tweede huid gevel kan opleveren. De specialist in flexibele glazen geveloplossingen voorzag 10 jaar geleden haar eigen pand in Nijverdal al van een tweede huid gevel, vertelt Homma. “Het was een pilot in samenwerking met de TU Delft, waar we nog altijd erg enthousiast over zijn en dat ons enorm veel kennis en inzicht heeft opgeleverd. Waar een gebouwschil normaliter heel statisch is, kunnen we onze façade heel dynamisch laten meebewegen met de weersomstandigheden. Is het buiten 0°C, dan worden zowel de buiten- als binnenschil gesloten. Loopt de temperatuur op naar 10°C en schijnt de zon, dan warmt de tussenruimte door het enkel glas snel op en halen we de ‘gratis warmte’ naar binnen door de binnenwanden open te zetten. En is het buiten 30°C? Dan openen we de buitenschil volledig om warmtestuwing te voorkomen. Zo kunnen we met minimale inspanningen maximale energetische en comfortresultaten behalen.”

Met de nieuwe Proline T en Proline T Mega balkonbeglazingen kan heel eenvoudig een dubbele gevel gerealiseerd worden.

Grote afmetingen, hoge windlasten

Het hoofdkantoor van Solarlux beschikt over energielabel A+++, met 65,5% aandeel aan hernieuwbare energie. Het gebouw is voorzien van het volglas SL 25 XXL schuif-draaisysteem, dat inmiddels is opgevolgd door de Proline T en Proline T Mega. Deze systemen zijn recent
bekroond met de Iconic Award 2023 – Innovative Architecture en geschikt voor elk type balkon, vertelt Homma. 

“Met de systemen kunnen hoogtes tot maar liefst 3 meter overbrugd worden. Ook in hoogbouwprojecten. Proline T is ontwikkeld voor glasdiktes van 6 tot 12 mm en leent zich uitstekend voor de toepassing van thermisch gehard glas, waarbij een heat-soak-behandeling het risico op glasbreuk sterk inperkt. Voor wie grotere glasdiktes wenst, bieden wij bovendien Proline T Mega, dat geschikt is voor glasdiktes van 12 tot 18 mm. In dit systeem kan bijvoorbeeld een 15 mm geharde ruit worden toegepast, waarmee extreem hoge windlasten opgevangen kunnen worden. Ook is het mogelijk om een dubbel geharde ruit met 4 folies te plaatsen, waardoor een gelaagd-geharde ruit ontstaat. Hierdoor wordt het risico op vallende glasdelen bij glasbreuk ondervangen.” 

Een verbeterde en gepatenteerde borging garandeert een optimale stabiliteit. “Op het moment dat de vleugels geopend zijn, blijven zij heel stabiel op hun plek. Ook in het geval van veel wind.” In combinatie met extra dichtingen zijn geluidsweringen tot 31 dB mogelijk (bevestigd door een onafhankelijk, extern bureau). Hiermee voldoet Solarlux tevens aan de hoge geluidseisen in binnenstedelijke projecten.

Solarlux heeft inmiddels meerdere renovatieprojecten lopen, waarom de Proline T en Proline T Mega balkonbeglazingen gecombineerd worden met bestaande of nieuwe hekwerken. Maar het is ook mogelijk om de traditionele balkonhekwerken te vervangen door een Solarlux Modular systeem met Proline T, vertelt Homma. “Door de systemen al van tevoren samen te bouwen, worden handelingen, doorlooptijden en faalkosten op de bouw tot een minimum beperkt. Bovendien speelt Modular slim in op de ventilatie- en geluidseisen voor woongebouwen. Een geïntegreerd Alara-Lukagro rooster zorgt voor de permanente ventilatie van de buitenruimte, terwijl geluid efficiënt wordt geweerd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details