Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Dit zijn de allereerste kunststof kozijnen van bio-attributed PVC ter wereld!

Dit zijn de allereerste kunststof kozijnen van bio-attributed PVC ter wereld!

Kozijnpartners hebben primeur in handen

Kömmerling Nederland en VHZ hebben een primeur in handen met de ontwikkeling en toepassing van de allereerste fossielvrije kozijnprofielen ter wereld. Vanaf begin juni is een groot aantal kozijnen op basis van bio-attributed PVC geïnstalleerd in een verduurzamingsproject met 19 woningen in Steenwijk, in opdracht van Syntrus Achmea en aannemer BAM Wonen. De crèmekleurige kozijnen zijn geproduceerd door Kumij en heel toepasselijk gecombineerd met (dennen)groene draaidelen, waarmee de groene ambitie van de betrokken stakeholders in materiaal én kleur wordt onderstreept.

Met de ontwikkeling en toepassing van de allereerste kozijnprofielen van fossielvrij PVC, zetten kozijnpartners Kömmerling Nederland en VHZ een grote stap in duurzaamheid, in samenwerking met grondstofleverancier Ineos Innovyn. “Bio-attributed PVC is een relatief nieuwe ontwikkeling, waarbij fossiele olie wordt vervangen door een hernieuwbare plantaardige olie”, vertelt Jelmer Bijlsma, Manager Duurzaamheid & Innovatie bij Kömmerling Nederland. 

Jelmer Bijlsma, Manager Duurzaamheid & Innovatie bij Kömmerling Nederland (l) en Jan Slagman, Commercieel Directeur Europrovyl, onderdeel van VHZ (r).

“Deze olie is een restproduct uit de duurzame bos- en landbouw en concurreert niet met de voedselproductie. De afgelopen jaren is bio-attributed PVC met mondjesmaat toegepast in de productie van bijvoorbeeld vloeren en autobanden, maar nog niet eerder in een
kunststof kozijn!” 

Jan Slagman, Commercieel directeur van Europrovyl en aanjager van duurzaamheid en innovatie bij VHZ: “Met deze grondstofadoptie zetten wij belangrijke stappen om, conform het Klimaatakkoord van Parijs, op korte termijn aanzienlijke CO2-reducties te realiseren. Zónder in te boeten aan kwaliteit, eigenschappen en levensduur. De kozijnen op basis van fossielvrij PVC zijn net zo sterk en stabiel als ‘traditioneel’ PVC en zullen eveneens worden ingeschreven in de Nationale Milieudatabase. Wij verwachten dan ook dat fossielvrije kozijnprofielen op termijn de nieuwe standaard zullen worden.”

Closed loop

Kömmerling loopt al jaren voorop in duurzaamheid. “Hierbij gaan we verder dan klinkende intentieverklaringen”, benadrukt Bijlsma. “Onze ambitie is om vandaag het verschil te maken voor de wereld van morgen.” 

Illustratief voor deze ambitie is de focus op een gesloten materiaalkringloop. “We zamelen actief oude kunststof kozijnen, zaagafval en reststukken in voor recycling en gelijkwaardig hergebruik. Bovendien worden granulaatverliezen tijdens onze productie tot een minimum beperkt. Binnen onze productie wordt geen kunststof vezel weggegooid of gedowngraded; een échte ‘closed loop’ dus.” 

Wie kiest voor K-VISION ReFrame, is zelfs verzekerd van 100% gerecycled materiaal. “Hiermee wordt fors bespaard op grondstoffen, transport en CO2-uitstoot, terwijl het circulaire kozijnprofiel over dezelfde kwaliteit en eigenschappen beschikt als een ‘virgin’ profiel.”

De inspanningen van Kömmerling zijn recent beloond met een categorie-1 productkaart voor de K-VISION Trend en K-VISION Trend ReFrame systemen in de Nationale Milieudatabase. “De levensduur van onze K-VISION kozijnen is met 75 jaar inmiddels gelijk aan de gebouwen waarin zij gemonteerd worden”, vertelt Bijlsma. 

“Daarna kan het materiaal nog keer op keer opnieuw worden gebruikt. “Het resultaat is een zeer lage MKI-score, wat betekent dat onze kozijnproducten garant staan voor een zeer lage milieu-impact en zeer hoge duurzaamheidsscores.”

De kozijnen van bio-attributed PVC.

Maximale impact

Ook VHZ heeft een duurzame missie. De bedrijvengroep focust op veilige, comfortabele en solide huizen en gebouwen, met de meest duurzame kozijnoplossingen die er zijn. Binnen de groep zijn vier kunststof kozijnfabrikanten (Europrovyl, Kumij, Smits Kozijnen en Transcarbo), een montagebedrijf (Alwood Montage) en een reparatie- en onderhoudsbedrijf (Kozijn Service Nederland) vertegenwoordigd. 

“Onze kozijnen worden gemaakt op basis van weekmakervrij unplastified PVC (PVC-u) en gaan een leven lang mee, met minimaal onderhoud, maximale circulariteit en een isolatiewaarde die alle alternatieve materialen overtreft”, vertelt Slagman. 

“Bovendien zetten wij hoog in op innovatie en duurzaamheid. Om maximale impact te maken in ons vakgebied, werken we actief samen met ketenpartners, waarvan Kömmerling de belangrijkste speler is. Zowel de kozijnen van Europrovyl, Kumij als Smits Kozijnen worden immers geproduceerd op basis van de profielen van Kömmerling.” Ook heeft VHZ recent een aantal categorie 1 inschrijvingen in de Nationale Milieudatabase gerealiseerd.

De best presterende kozijnen

Als je kijkt op productniveau, dan willen Kömmerling en VHZ samen vooral de best presterende kozijnproducten in de markt produceren, vertelt Bijlsma. “Zowel qua levensduur als qua productprestaties.” Hierbij blijft een belangrijke rol weggelegd voor gerecycled kunststof, benadrukt Slagman. “Onze voorspelling voor de toekomst is dat het gerecyclede kunststof een plek zal houden in de kern van het profiel, met daar omheen een omhulsel van nieuw PVC. Wanneer dit nieuwe PVC 100% fossielvrij is, hebben we niet alleen het beste van twee werelden in handen, maar ook een systeem dat zich lange tijd in stand kan houden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details