Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
End-use testen cruciaal voor brandveiligheid
Largo Swisspearl Carat Ivory 7099 toegepast bij Tagus Gas in Lissabon.

End-use testen cruciaal voor brandveiligheid

Praktisch onbrandbare vezelcement gevelpanelen

Over de brandveiligheid van bouwmaterialen, en specifiek de gevelbekleding, valt nog veel te leren. Harold van Coesant, accountmanager bij Swisspearl, weet dit als geen ander. “De afgelopen zes jaar heb ik mij intensief verdiept in alle aspecten van prefab brandveiligheid. Ik merk dat er nog veel onwetendheid is rond dit onderwerp en dat daardoor onbewust fouten gemaakt worden.” 

Windstopper Extreme wordt al twintig jaar succesvol gebruikt in Scandinavische landen.

Het thema brandveiligheid is veel complexer geworden door de nieuwe manier van bouwen. “In het verleden werden gebouwen op traditionele wijze opgetrokken, vaak met baksteen. Tegenwoordig zien we een verschuiving naar innovatieve biobased materialen zoals cellulose, houtvezel, vlas en stro, in sterk geventileerde gevelconstructies. Zij worden gecombineerd met verschillende andere materialen in de hedendaagse bouwmethoden, waaronder houtskeletbouw wanden. De wisselwerking tussen deze materialen is sterk van invloed op de brandklasse van de gevel en op de branddoorslag van het element.”

Swisspearl productie. (Beeld: Andrea Badrutt)

Niet vastlopen op de verkeerde keuze

Daardoor biedt de ‘kale’ brandklasse van een materiaal, in combinatie met de andere toegepaste materialen, volgens Harold niet voldoende informatie. “Het is de combinatie van producten en materialen die de brandklasse bepaalt. Ik merk dat partijen nog vaak denken dat zij goed zitten als ze kiezen voor materialen die allemaal brandklasse B hebben. Toch is dit niet het geval. Uiteindelijk zijn de aannemers verantwoordelijk voor de brandveiligheid conform het bouwbesluit, dus is het erg belangrijk dat zij zich hiervan bewust zijn. Bovendien kan een bouwproces vastlopen op de verkeerde keuzes.”

Om architecten en aannemers te ondersteunen neemt Swisspearl een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid over. “Wij testen onze gevelbekledingsmaterialen in een end-use situatie, volgens de voorschriften van het bouwbesluit. Door te testen zoals we bouwen kun je rekening houden met de risico’s van een spouwbrand. Alleen dán krijg je een betrouwbaar resultaat en kunnen we het aantal fouten verminderen en de veiligheid verbeteren.” 

Swisspearl heeft de afgelopen jaren maar liefst 14 verschillende scenario’s onderzocht. Hoewel dit aanzienlijke kosten met zich meebracht, benadrukt Harold dat iedereen daar vruchten van plukt. “Door deze testen bieden wij onze klanten de juiste informatie, maar kunnen we onze eigen producten ook verder ontwikkelen.”

De Windstopper beschermt de achterliggende isolatie.

Brandveilig alternatief voor damp-open folies

In algemene zin geldt dat de vezelcement panelen van Swisspearl vallen in brandklasse A2 en praktisch onbrandbaar zijn. “Ook bij de toepassing van andere gevelbekleding kunnen onze producten bijdragen aan brandveiligheid. Een specifiek voorbeeld is het gebruik van de Swisspearl Windstopper vezelcementplaat. Dit is een waterkerende, dampopen en brandwerende vezelcementplaat voor toepassing aan de spouwzijde van een geventileerde gevel.” 

Windstopper Extreme wordt al twintig jaar succesvol gebruikt in Scandinavische landen, omdat het in 9 mm dikte elke mogelijke achterliggende isolatie beschermt tegen brand, regen en wind. “Wij ontdekten tijdens onze testreeks dat zelfs de 4,5mm versie van deze plaat voldoet aan 60 minuten brandwering, bij een element gevuld met cellulose isolatie.”

Ten slotte wijst Harold op de veelzijdigheid van vezelcement gevelbekleding van Swisspearl. “In ons uitgebreide aanbod bevinden zich onder meer producten die in massa gekleurd zijn, zonder bijvoorbeeld zwarte kern. Zij bieden behalve brandveiligheid ook veel esthetische vrijheid. We werken daarnaast zelfs aan een combinatie van gevelbekleding en eigen ontwikkelde zonnepanelen, voor een brandveilige, duurzame en energiebesparende oplossing.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details