Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Fusie creëert topaanbod in vezelcementplaten
Voor dit project werd Swisspearl Nobilis in een custom color uitgevoerd. (Beeld: www.meraner-hauser.com)

Fusie creëert topaanbod in vezelcementplaten

Esthetiek, duurzaamheid en brandveiligheid gecombineerd

In een tijd waarin de bouwmethodiek verandert, moet de gevelbekleding aan veel eisen voldoen. Architecten zoeken naar een oplossing die mooi, betaalbaar, functioneel en duurzaam is. Al deze eigenschappen komen samen in de vezelcementplaten van Swisspearl, die bijna volledig bestaan uit minerale grondstoffen. Twee grote Europese fabrikanten van vezelcementplaten versterken nu elkaar. Het van oorsprong Deense Cembrit is namelijk overgenomen door de Zwitserse Swisspearl Group.  

Architect Consultant Dennis Schoonemeijer: “Door de naamswijziging kunnen wij nu de Nederlandse markt veroveren met ‘top off the bill’ vezelcementplaten. Zij hebben een heel goede prijs-/kwaliteitverhouding, waar andere aanbieders moeilijk mee kunnen concurreren.” Door de overname verdubbelt Swisspearl, en krijgt het bedrijf een grote afzetmarkt in Europa.

Swisspearl Carat in Ivory 7099. (Beeld: www.meraner-hauser.com)

Patina collectie blijft behouden

“Nu wij Swisspearl heten, is ons productassortiment veranderd, maar onze Patina familie blijft behouden. Deze platen hebben een heel natuurlijke uitstraling en zijn erg geliefd.” De Cembrit Patina Original is een door-en-door gekleurde gevelplaat, die op een natuurlijke manier een patina-uitstraling krijgt. “Dit programma is leverbaar met een hardere toplaag en zelfs een anti-graffiti laag. Voor Swisspearl was daarnaast de droogmethode van deze platen interessant. Vezelcementplaten worden meestal luchtgedroogd. Dit heeft kwalitatieve voordelen, maar vraagt behoorlijk veel tijd. In de Cembrit fabriek in Hongarije worden de Patina platen echter onder hoge druk en temperatuur gedroogd. Dit gaat een stuk sneller en voegt dus echt waarde toe aan het bestaande Swisspearl aanbod.”

Swisspearl paneel Reflex Autumn Leaves 9270 Special Cut.

Assortiment naar hoger niveau

Drie soorten luchtgedroogde platen van Cembrit zijn vervangen door Swisspearl producten. “Deze transitie is alleen maar positief, omdat deze platen iets mooier zijn. Een hiervan is de succesvolle Carat serie met een doorschijnend, licht gepigmenteerd oppervlak. De 24 tinten variëren van licht tot donker en van koele tot warme tinten. Ook een speciale HR-coating (onder meer krasbestendig  & UV bestendig) is mogelijk. “Onze concurrenten proberen dit product te kopiëren, maar deze coating blijkt niet te evenaren.”

Een tweede Swisspearl gevelplaat die goed aansluit bij de behoefte van de Nederlandse markt is Nobilis. “Dit is een grijs paneel met een doorschijnend, licht gepigmenteerd oppervlak dat de vezelcementtextuur benadrukt. Natuurtinten waren al een trend, maar wij merken dat softtonen nu ook veel vaker gevraagd worden. De zachte en geraffineerde uitstraling van Nobilis sluit hier op aan.”  

De Swisspearl productie. (Beeld: Andrea Badrutt, Chur)

Op zoek naar een wolkachtig en gemarmerde optiek? Dan is het vezelcementpaneel Avera de juiste keuze. “Het natuurlijk gedroogde en doorgekleurde paneel heeft een bijzondere troebele uitstraling. De zeer resistente standaardcoating maakt deze panelen zeer krasbestendig en beschermt ze tegen zware vervuiling en graffiti.” 

Niet alleen esthetiek is van belang, Swisspearl speelt daarom in op de veranderingen in de bouwsector. Schoonemeijer: “Er wordt vaker voor duurzame houtbouw gekozen. Brandveiligheid is dan natuurlijk essentieel. Wij bieden hiervoor de juiste oplossing door de technische plaat meer te integreren in de hele opbouw. Daarnaast zijn vezelcementplaten onbrandbaar, rotbestedig en vrijwel onderhoudsvrij. We hebben diverse End-Use testen gedaan en zijn klaar voor de Wet Kwaliteitsborging. Op deze manier kunnen wij de architect ontzorgen. Dit doen wij ook met het Sigma pro 8 systeem, waarmee onze platen blind verankerd kunnen worden. Hiermee lopen wij voor op de concurrentie en bieden we een goed alternatief voor verlijmen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details