Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Kleur geven aan architectuur
HOME Appartements, ZAC Masséna, Paris XIII – Hamonic+Masson & Associés (Euramax coating: AluNatur).

Kleur geven aan architectuur

Meer dan 75% van alle metalen daken en gevels wordt geproduceerd uit voorgelakte coils. Euramax, een Nederlandse premium producent van voorgelakt aluminium en een beperkt contingent staal op coil, is een belangrijke toeleverancier voor veel fabrikanten van dak- en gevelpanelen. Als enige coilcoater ter wereld heeft Euramax een apart team dat architecten, gevelbouwers en andere opdrachtgevers bijstaat met technisch- en coatingadvies en inspireert met kleur. “Wij bieden veel emotie tegen een relatief geringe meerprijs. Esthetiek en kwaliteit gaan bovendien vaak hand in hand”, zegt Jorrit Scheepers, Architectural Advisor bij Euramax Coated Products.

Hagaziekenhuis Den Haag – MVSA Architects (Euramax coating: EuraMica).

Euramax levert al meer dan veertig jaar voorgelakt aluminium aan eindverwerkers over de hele wereld. “Onze missie is om kleur te geven aan de wereld en daarin stellen we ons ten doel architectonische projecten mooier en kleurrijker te maken”, zegt Scheepers. “Het voorgelakte aluminium dat wij produceren wordt bij onze klanten verwerkt tot dak- en gevelpanelen. De bandbreedte en vormvrijheid die deze panelen bieden, is in geval van aluminium enorm. Euramax belevert dan ook het volledige spectrum, gaande van aluminium composiet panelen, honingraat- en andere metalen sandwichpanelen, siding cassettes, geïsoleerde sandwichpanelen, shingles en felsdaken tot een hele range aan al dan niet individueel geprofileerde platen. Vanaf pakweg 1.000 m² is ons proces doorgaans de meest efficiënte methode van lakken.”

Royal Christiania Hotel Oslo – Lund + Slaatto Arkitekter (Euramax coating: AnoMax) .

EuramaxLab

EuramaxLab is in 2017 opgericht als extra service richting architecten, gevelbouwers en andere opdrachtgevers. “Iedereen die nét wat meer emotie wil geven aan zijn project, is bij ons aan het juiste adres”, zegt Scheepers. “We kunnen op allerlei niveaus instappen en meedenken, en bieden uitgebreide ondersteuning. Niet alleen qua esthetiek maar ook als het gaat om kwaliteit en techniek om uiteindelijk het beoogde beeld te realiseren. We zijn sterk internationaal georiënteerd en kunnen vanuit Nederland met ons team van adviseurs ook projecten in het buitenland tot een goed einde brengen. Over de hele wereld werken we met lokale partners om de uitwerking ter plaatse handen en voeten te geven. En dat heeft in al die jaren geleid tot een zeer breed portfolio aan werkelijk unieke projecten waar we met recht trots op zijn.”

YOTEL Amsterdam – Studioninedots (Euramax coating: AnoMax).

AnoMax: voorgelakt equivalent van anodiseren

Euramax beschikt over een enorm productportfolio. “Zo is onze AnoMax-range het voorgelakte equivalent van anodiseren. Daarbij wordt een 3-laagssysteem aangebracht bestaande uit een primer, basecoat en een semitransparante Mica-clearcoat. Op die manier wordt hetzelfde effect verkregen als bij anodiseren. Een goed voorbeeld daarvan is de gevel van het Royal Christiania Hotel in Oslo. Groot voordeel van AnoMax is met name de prijs én het feit dat je voorgelakt aluminium in tegenstellig tot geanodiseerde producten achteraf prima kunt bewerken en buigen.” 

Volgens Scheepers wordt AnoMax ook regelmatig in combinatie met anodiseren toegepast. “Bij Yotel in Amsterdam is de complete gevel uitgevoerd in AnoMax, terwijl de geëxtrudeerde profielen rondom de panelen zijn geanodiseerd. Desondanks is het resultaat een harmonieus gevelbeeld.”

EuraMica: spelen met reflectie

Een andere hardloper bij Euramax is EuraMica. “Het is eveneens een 3-laagssysteem, maar anders dan bij AnoMax waarbij we in de derde laag Mica-pigmenten aanbrengen om de anodiseerkleur te repliceren, wordt bij EuraMica juist gespeeld met kleur voor een extra contrast”, legt Scheepers uit. “Op die manier zijn bijvoorbeeld de zes verschillende micakleuren voor project Kop van Kessel-Lo tot stand gekomen. Een ander prachtig EuraMica project is het Isala Diaconessenhuis in Meppel waar we in samenspraak met de architect twee ‘signature’ micakleuren ontwikkeld hebben voor de individueel gekante siding cassettes. Zo zijn we ook ingeschakeld voor de gevel van het Hagaziekenhuis waar we gevraagd werden een micakleur te ontwikkelen die matcht met het glas. Vanuit de kleur van het glas zijn we samen met de architect de juiste mica gaan ontwikkelen. Niet heel eenvoudig, maar het eindresultaat is verbluffend.” 

AluNatur: (semi-) transparante coatings

Als antwoord op de trend naar het gebruik van natuurlijk aluminium, brengt Euramax semi-transparante clearcoats aan rechtstreeks op het aluminium. “Het kan standaard aluminium zijn, maar ook geborsteld aluminium. Zo kunnen architecten zeer levendige gevels creëren in een bruut aluminium uitstraling. Dat is een zeer populaire range waarin we inmiddels de meest fantastische projecten hebben gerealiseerd”, zegt Scheepers. 

Eemhuis Amersfoort – Neutelings Riedijk Architects (Euramax coating: AluNatur).

Kan niet…

“’Kan niet’, bestaat eigenlijk niet bij ons. We doen er met EuramaxLab alles aan om de gewenste uitstraling te bereiken. Gewoon een stukje service van een premium coilcoater. Door de juiste coatingkeuzes te maken in het voortraject, kun je van vrijwel elk project iets echt bijzonders maken.” 

Op zoek naar nóg meer inspiratie? Vraag dan het architectural magazine The Outsider aan via jscheepers@euramax.eu, een eigen uitgave van Euramax Coated Products. Het magazine staat bordevol inspirerende gevelprojecten en nodigt uit om kleur te geven aan uw wereld.    

Jorrit Scheepers, Architectural Advisor bij Euramax Coated Products.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details