Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Laat brandveiligheid geen sluitpost zijn!
Applicatie van de Bostik FP 404 Fire Retardant PU Foam.

Laat brandveiligheid geen sluitpost zijn!

Goed en veilig afdichten van lineaire voegen en doorvoeringen begint al in de ontwerpfase 

Brandveiligheid is nog te vaak een sluitpost in woongebouwen en utiliteitsprojecten, waardoor noodgrepen en hoge kosten onvermijdelijk zijn. Bostik brengt hier graag verandering in, door al in een vroeg stadium bij de architect en opdrachtgever aan tafel te schuiven. “Wij geven graag advies over de juiste detaillering van lineaire voegen en doorvoeringen”, vertelt Nick Haring, business developer voor Fire Protect en Luchtdicht Bouwen bij Bostik. 

“Van stenen wanden en vloeren tot metal stud en Cross-Laminated Timber (CLT) toepassingen en van stijgruimten tot meterkasten, waardoor van meet af aan de juiste brandwerende keuzes worden gemaakt. Onder de naam Fire Protect bieden wij bovendien een compleet assortiment gecertificeerde producten, die verspreiding van vlammen, rook en giftige dampen door voegen en doorvoeringen doeltreffend ondervangen”, vervolgt Nick.

Het belang van compartimentering

Om de noodzaak van brandveiligheid en brand- en rookcompartimentering te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat meer dan de helft van de mensen die omkomen bij een brand, zich niet in de ruimte bevonden waar de brand uitbrak. Bovendien vallen de meeste slachtoffers niet door de brand zelf, maar door de rook die zich razendsnel door het pand verspreidt. 

“Het Bouwbesluit eiste lange tijd dat gebouwen in brand- en rookcompartimenten werden ingedeeld om brand- en rookuitbreiding te beperken”, weet Haring. “Van een constructie die 30 minuten vlamdicht was, werd aangenomen dat deze ook 60 minuten rookwerend zou zijn. In de praktijk bleek deze regel echter niet voldoende, omdat koude of matig warme rook onvoldoende werd geweerd. Daarom is in juli 2021 de NEN6075 norm aangescherpt in de NEN6075:2020, die heel specifiek focust op de rookdichtheid van constructieonderdelen en scheidende bouwdelen. Hierdoor wordt niet alleen de overslag van vlammen, maar ook die van rook en giftige dampen doeltreffend gestopt. Als gevolg hiervan kunnen bewoners en medewerkers veilig vluchten, worden eigendommen beter beschermd en krijgt de brandweer voldoende tijd om haar werk te doen.” 

De brand- en rookcompartimentering is verplicht in woongebouwen, om te voorkomen dat vlammen, rook en giftige dampen van de ene naar de andere woning kunnen overslaan. “Maar ook utiliteitsgebouwen moeten – afhankelijk van hun afmeting, functie en inhoud – over een juiste brand- en rookcompartimentering beschikken.”

In de praktijk getest

In navolging van de constructie van de brand- en rookwerende scheidingen, moet nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de lineaire voegen en doorvoeringen. Want alleen als zij over een juiste brand- en rookveilige afdichting beschikken, kan de verspreiding van vlammen, rook en giftige dampen doeltreffend worden gestopt. 

“Met lineaire voegen bedoelen wij de constructievoegen tussen brandscheiding en plafond, brandscheiding en muur of brandscheiding en kozijn”, duidt Haring. “Om deze voegen veilig af te dichten, zijn producten en systemen nodig die aan de EN 1366-4 voldoen.” 

Bostik beschikt over een uitgebreid gamma producten die in overeenstemming zijn met deze norm. “Al onze producten zijn in diverse praktijksituaties getest door een gecertificeerd onafhankelijk laboratorium, in verschillende constructies en in vele voegbreedtes. De resultaten van deze tests staan in classificatie- en testrapporten, die vrij gedownload kunnen worden van onze website.”

Bostik Fire Protect testopstelling in het laboratorium van Peutz.

Polymeerkit of schuim

Een uniek product voor het afdichten van lineaire voegen is de Bostik FP 403 Fireseal Hybrid polymeerkit, die getest en gecertificeerd is voor gebruik met horizontale en verticale voegen, aansluitvoegen, houten en stalen kozijnen, steenachtige ondergronden en alle metalstud toepassingen. In sommige uitvoeringen zijn zelfs voegen tot 60 mm breed mogelijk, vertelt Haring. Bovendien is de kit eenvoudig overschilderbaar. 

“Populair is ook onze FP 404 Fire Retardant PU Foam, die succesvol getest is op stenen wanden vanaf 70 tot 200 mm dik. Daarmee is dit product ook zeer geschikt voor prefab bouwers en afbouwers.” 

Toch kunnen deze producten niet zomaar toegepast worden, benadrukt hij. “Een goed product alleen is geen garantie voor een goede brand- en rookwerende voeg. Hiervoor moeten exact de juiste producten op de juiste manier, in de juiste diktes én op de juiste posities worden toegepast. Daarom is het belangrijk om al in een vroeg projectstadium de classificatierapporten van de gewenste producten op te vragen. Komen product- en projectclassificaties overeen? Is een product geschikt voor de betreffende wand- of vloerdikte? En hoe breed mogen de horizontale en verticale voegen maximaal zijn?” 

Om hierin te adviseren en ondersteunen, komt Bostik graag zo vroeg mogelijk bij de relevante stakeholders aan tafel. “Zo kunnen wij fouten en dure noodgrepen voorblijven en de veiligheid in het gebouw naar het allerhoogste niveau brengen.”

Brandwerende doorvoeringen

In navolging van de lineaire voegen vraagt Haring ook aandacht voor de brandwerende doorvoeringen in het brand- en rookcompartiment. Want ook op dit vlak is nog veel terrein te winnen, merkt hij. “Helaas zien we nog te vaak dat – wanneer meerdere doorvoeringen voor bijvoorbeeld elektriciteitskabels en leidingen gemaakt moeten worden – alle doorvoeringen in één hoekje worden gepropt. Dat lijkt misschien efficiënt, maar het komt de brand- en rookveiligheid absoluut niet ten goede. In dit geval is namelijk geen goede en veilige afdichting meer mogelijk.” 

Doorvoeringen moeten vaak minimaal 3 centimeter van elkaar en uit de wand worden voorzien, benadrukt hij. “Bovendien is hier de juiste productselectie essentieel. Immers, het product moet geschikt zijn voor het betreffende constructiemateriaal. Daarnaast moeten bijvoorbeeld de juiste schroeven voor de juiste toepassing worden gebruikt.”

Ook voor CLT

Ook voor het afdichten van doorvoeringen in brand- en rookcompartimenten biedt Bostik een uitgebreid gamma producten, die succesvol volgens de EN 1366-3 zijn getest. “Wat ons productgamma uniek maakt, is dat wij naast stenen wanden en vloeren ook gecertificeerde oplossingen bieden voor Cross-Laminated Timber (CLT). Naast opschuimende kitten (acrylaat en grafiet) bestaat ons assortiment uit verschillende diktes steenwolplaten, pipe collars, pipe wraps, putty cords en mortels waarmee niet alleen de brand- en rookveiligheid wordt geborgd, maar ook aanzienlijk sneller gewerkt kan worden. Al onze producten voldoen aan EMICODE® EC1 Plus en zijn goed geschikt voor BREEAM-projecten. In een persoonlijk gesprek lichten wij de mogelijkheden graag verder toe.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details