Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Onderhoudsvrije gevelbekleding en daardoor sneller bouwen
De gevel van de fabriek in Geldermalsen is uitgevoerd in de Coating Colorcoat Prisma® kleuren Ephyra en Kronos. (Beeld: PhotoSolutions)

Onderhoudsvrije gevelbekleding en daardoor sneller bouwen

Duurzame en lichtgewicht sandwichpanelen

Sandwichpanelen blijven populair bij ontwerpend en bouwend Nederland. SAB-profiel geeft daarom alle aandacht aan deze producten, die volgens het bedrijf in prijs-/kwaliteitverhouding niet te kloppen zijn. De nieuwste gevelpanelen van het bedrijf bieden nog meer mogelijkheden voor een goed design.

Het gebruik van sandwichpanelen voor de gevel heeft volgens Manager Product Services René Timmerman veel voordelen. “Deze panelen zijn lichtgewicht en bieden een hoge isolatiewaarde. Je bent daarnaast in één keer wind- en waterdicht. Met dit product kun je dus sneller bouwen. Ze bieden ook meer flexibiliteit dan steenachtige materialen, omdat de panelen zich laten verplaatsen of vervangen. Helemaal slopen is ook niet nodig en het materiaal kan hergebruikt worden. Wij spreken daarom van IFD, de sandwichpanelen zijn Industrieel, Flexibel en Demontabel.”

Natuurlijk zijn sandwichpanelen niet nieuw voor SAB-profiel. Het bedrijf maakte in 2020 echter een frisse start met de productie van de panelen in een nieuwe fabriek. “In Geldermalsen hebben wij een veel grotere productiecapaciteit. De fabriek is gasloos en, mede dankzij het gebruik van zonnepanelen, vrijwel CO2 neutraal. Zodra wij overstappen naar elektrische heftstrucks zijn wij dit helemaal.”

Bij project Nunner in ‘s-Heerenberg zijn panelen toegepast in Colorcoat Prisma kleuren Anthracite, Sargasso en Sirius. (Beeld: MVL Media)

Nog beter en opnieuw FM approved

Dankzij de nieuwe productielocatie kan SAB-profiel nog beter voldoen aan de groeiende vraag naar sandwichpanelen. “Wij zoeken altijd naar een manier om onze panelen nog verder te verbeteren. Zo is de voeg verbeterd en daarmee ook de brandveiligheid en wind- en waterdichtheid. Tevens bieden wij nu dikkere panelen aan, die nog beter isoleren. Na de verhuizing zijn wij opnieuw de procedure ingegaan om al onze panelen FM approved te krijgen, en dat is gelukt. Zo garanderen wij dat de panelen voldoen aan de hoogste eisen voor geïsoleerde wandpanelen.”

Een trend in ‘sandwichpanelenland’ is volgens Timmerman het gebruik als carrierpaneel. “Eerst was de architect op zoek naar een mooi vlak oppervlak, maar tegenwoordig zien we dat dit maar saai gevonden wordt. Men wil graag een profielplaat, design paneel of hout óp de sandwichpanelen monteren. Hiervoor moeten de panelen echter wel geschikt zijn. We hebben daarom de hechting van ons schuim verbeterd en werken met een iets dikkere buitenplaat. De coating van onze panelen heeft daarnaast een garantie van 40 jaar. Wij helpen architecten vervolgens graag met de juiste berekeningen en advies, zodat zij weten welk materiaal ze kunnen gebruiken en hoe ze dit het beste kunnen monteren.”

Voor project Kekkilä-BVB in Wanssum zijn panelen in een koperkleurig kleur, Colorcoat Prisma® Seren Copper, toegepast. (Beeld: PhotoSolutions)

Creatieve mogelijkheden van carrierpanelen

Hoe carrierpanelen de uitstraling van een gebouw beïnvloeden is onder meer te zien bij het eigen gebouw van SAB-profiel. “Onze fabriek is 13 meter hoog. Doordat de onderkant een andere kleur heeft dan de bovenkant, valt dit optisch minder op. Voor een ander mooi project in Wanssum, een fabriek waar dekaarde voor de champignonteelt wordt geproduceerd, leverden wij gevelpanelen afgewerkt Colorcoat Prisma® in de koperkleur Seren Copper. Dit is één van onze standaardkleuren, maar wij maken ook kleuren op maat, zoals een blauwe tint voor Bol.com en een oranje kleur voor Hornbach. Niet onbelangrijk, veel van onze coatings zijn onderhoudsvrij. Dankzij onze lange garantie tot wel 40 jaar heeft de afnemer hier eigenlijk geen omkijken meer naar!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details