Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Vezelcement: brandveilig design voor uw gebouwen
Decoboard.

Vezelcement: brandveilig design voor uw gebouwen

Nagenoeg onbrandbaar

De impact van een brand kan rampzalig zijn. Daarom moet je zowel in woningen, appartementengebouwen, kantoren, zorggebouwen, scholen, winkels als op andere plekken waar mensen wonen, slapen of werken, rekening houden met de veiligheid van het gebouw én haar gebruikers. Met de brandveilige vezelcementproducten van SVK met brandreactieklasse A2-s1, d0 beperk je de risico’s en zorg je dat gebouwen en gebruikers veilig blijven.

Familiebedrijf SVK uit Sint-Niklaas is al meer dan 120 jaar een vertrouwde fabrikant en distributeur van vezelcement bouwmaterialen. Van gevelplaten en leien tot golfplaten, waarbij hoog ingezet wordt op duurzaamheid, veiligheid en design. “Designvolle en veilige vezelcement gevel- en dakbedekking is één van onze prioriteiten”, schetst gevelexpert Kelly De Waegeneer. “Alle vezelcement producten in ons gamma beschikken over brandreactieklasse A2-s1, d0 volgens de Europese norm EN 13501-1. Dit betekent dat onze vezelcement materialen nagenoeg onbrandbaar zijn en dus amper tot niet bijdragen aan de verspreiding van een eventuele brand. Bovendien veroorzaken de producten nauwelijks rookontwikkeling en vallen er geen brandende deeltjes van de platen naar beneden. Kortom: met onze producten voldoen gevel en dak aan de strengste brandveiligheidsnormen.”

Ornimat gevelplaat.

Perfect afgestemd

Als gevolg van de dodelijke brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 zijn de brandveiligheidseisen voor gevels in 2021 aangescherpt. Een goede ontwikkeling, volgens De Waegeneer, omdat de gevel nog te vaak bijdraagt aan de brandverspreiding. Recent zag ze het nog voor haar ogen gebeuren bij een groot Belgisch warenhuis, waarvan de gevelbekleding bestond uit isolatiemateriaal met een folie of coating. “Helaas is de complete gevel rondom doorgebrand. Ook hier had de brand dus een desastreuze uitwerking kunnen hebben, wanneer de laagbouw een hoogbouw zou zijn geweest! Om dergelijke brandverspreidingen in te toekomst te voorkomen, adviseren wij architecten en andere stakeholders graag over de juiste toepassing van achterstructuur, isolatiemateriaal, regenscherm en gevelafwerking. Want alleen als deze onderdelen perfect zijn afgestemd, is een echt brandveilige gevel mogelijk. Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met de functie van het gebouw, de gebouwhoogte en de geldende wet- en regelgeving zoals de EN12467:2004 (Vlakke platen van vezelcement – Productspecificaties en beproevingsmethoden). 

Naar wens kunnen we de architect bovendien in contact brengen met diverse partnerbedrijven, waarvan de systemen in combinatie met onze producten zijn getest.”

Ornimat gevelplaat. (Beeld: Jeroen Gijselinckx)

Uitgebreide keuze in afwerking en kleur

Als het gaat om de gevelafwerking, hebben architecten bij SVK keuze uit verschillende gevelplaten met een laag calorische inhoud (de hoeveelheid warmte die ontwikkeld wordt bij verbranding, waarbij de inhoud van de SVK-platen nauwelijks hoger is dan beton), die verschillen in afwerking en kleur. 

Als voorbeeld noemt De Waegeneer de Puro Plus gevelplaat, zonder coating, waarbij de natuurlijke en levendige structuur van het vezelcement zichtbaar blijft. Maar ook de Decoboard met kras- en UV-bestendige acrylaatcoating, die in uiteenlopende tijdloze RAL- en NCS-kleuren verkrijgbaar is. 

“Zeer populair is ook onze Ornimat gevelplaat met duurzame en UV-bestendige tweecomponentencoating, die volgens de opgegeven afmetingen verzaagd wordt: schuin, gebogen, met of zonder voorgeboorde gaten. De platen en randen worden tegelijk gekleurd zodat een kant-en-klaar product ontstaat, dat meteen op de werf gemonteerd kan worden. De plaat heeft een gelijkvormig en mat uitzicht, waardoor de gevel een uniforme uitstraling krijgt. Ongeacht de invalshoek.” 

Last but not least kunnen architecten hun hart ophalen met de Colormat lijn in de massa gekleurde gevelplaten. “Maar ongeacht welk paneel architecten ook kiezen: bij SVK zijn zij altijd verzekerd van een designvolle gevel en brandreactieklasse A2-s1, d0.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details