Hemelwaterafvoer zonder verstoring gevellijn
Door de huidige klimaatverandering en de steeds extremere regenval als gevolg daarvan, is het steeds belangrijker dat de hemelwaterhuishouding in orde is. “Een goed afschot in onze dakgoten is daarbij van groot belang”, zegt Marc Beers, directeur van Beers Bouwproducten BV.
Voor een goede hemelwaterafvoer schrijft het technische ABC van verzekeraar Woningborg een afschot van minimaal 2 millimeter per meter voor.
Beers: “Bij diverse dakgootsystemen, zoals zinken en getrokken aluminium dakgoten, kan dit afschot worden bereikt door de ophangbeugels waarin de goten komen te liggen, op afschot te monteren. Dit komt de uitstraling van een gebouw echter niet ten goede. Zeker wanneer de afvoer aan het uiteinde van de goot is aangebracht, wordt de gevellijn door een ‘scheef hangende dakgoot’ flink verstoord. Als de afvoer in het midden van een goot moet komen, wordt het helemaal een lastig verhaal als je dit op afschot wilt doen. Dat betekent dat er een knik in de goot moet komen en daar lenen de meeste materialen zich niet voor.”
Voor deze situaties heeft Beers Bouwproducten een gootsysteem ontwikkeld, waarbij het afschot in de goot zelf geïntegreerd is. “Hierdoor kunnen onze afnemers profiteren van de voordelen van een geprefabriceerde, polyester dakgoot, die ook aan alle functionele én esthetische wensen met betrekking tot het afschot voldoet.”
Voor de productie van de dakgoten maakt het bedrijf gebruik van productiemallen, waarin eerst een kleurlaag (afwerklaag) wordt aangebracht en dan het polyester wordt opgebouwd.
“We lamineren een afschotlaag tussen de buiten- en binnenlaag, waardoor een onzichtbare sandwichconstructie ontstaat”, aldus Beers. “In totaal zijn veertien standaard gootmodellen leverbaar, in diverse vormen en maatvoeringen. Op aanvraag maken we ook mallen op maat. Voor de afwerking hebben architecten en aannemerspartijen keuze uit nagenoeg alle RAL-kleuren.”
De polyester dakgoten zijn inmiddels in diverse woningbouwprojecten toegepast. Zoals bij de totstandkoming van De Streek in Etten-Leur en in Huis ter Heide. Recente voorbeeld is de bouw van de nieuwe wijk, ‘Bij de Watertoren’ in ’s Gravendeel. In totaal werden hier 80 woningen gebouwd rondom de kenmerkende watertoren. Ook voor de realisatie van ‘De Maricken’ in Wilnis worden de dakgoten gebruikt. Deze woonbuurt met ruim 600 woningen kent straks een grote variatie in woningtypes.